Foto: LETA

Piektdien, 8. jūnijā, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā bijušais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš apsūdzēts par noziegumiem saistībā ar "ātrās palīdzības" automašīnu nodrošināšanu ārpakalpojumā, kas radījis valstij aptuveni 1,2 miljonu eiro zaudējumus, kā arī par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Neminot personas vārdu, Ģenerālprokuratūra portālu "Delfi" informēja, ka bijušais NMPD vadītājs pie kriminālatbildība saukts pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij lielā apmērā. Celtā apsūdzība liecina, ka laikā no 2009. gada līdz 2015. gadam apsūdzētais nav deklarējis savus patiesos ienākumus, tā izvairoties no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) iemaksas valsts budžetā. Ar savām darbībām apsūdzētais radījīs valsts budžetam mantisku zaudējumu 26 289 eiro apmērā.

Ploriņš pie atbildības saukts arī pēc Krimināllikuma 318. panta 3. daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Būdams NMPD vadītājs, apsūdzētais pieļāvis, ka vairākkārt grozīts ar AS "Rīgas Sanitārā transporta autobāze" noslēgtais līgums, un tādējādi laikā no 2012. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 30. jūnijam par saņemtajiem pakalpojumiem nelietderīgi pārmaksāts ne mazāk kā 784 988 eiro.

Bijušais NMPD šefs apsūdzēts un tiks tiesāts pēc Krimināllikuma 319. panta 3. daļas par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Apsūdzētais noslēdzis ar AS "Rīgas Sanitārā transporta autobāze" jaunu līgumu par pakalpojumiem, kuri bija paredzēti jau iepriekš noslēgtā spēkā esošā līgumā. Līdz ar to par sanitāra pakalpojumiem samaksāts dubultā un valstij radīts mantisks zaudējums 483 074 eiro.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Jau ziņots, ka izmeklēšanu sākotnēji veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Pret uzņēmēju, AS "Rīgas Sanitārā transporta autobāze" vadītāju Adigjozalu Mamedovu izdalīts atsevišķs kriminālprocess. Sākotnēji KNAB turēja aizdomās arī NMPD Rīgas reģionālā centra vadītāju Semjonu Štrihu, taču pret viņu kriminālprocesu izbeidza, jo amatpersona 2015.gada nogalē nomira.

KNAB kriminālprocesu sākta 2015. gada augustā. 2015. gada 8. septembrī KNAB veica kratīšanu NMPD Duntes ielā. KNAB bija ieradies dienestā un pieprasījis dokumentus par noslēgto līgumu ar Mamedova vadīto "Rīgas Sanitārā transporta autobāzi" par neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nodrošināšanu ārpakalpojumā. Izvērtējot Valsts kontroles veiktās revīzijas materiālus, birojs veica resorisko pārbaudi un tās rezultātā iegūtās ziņas bija pamats kriminālprocesa sākšanai.

Pēc KNAB ierašanās Duntes ielā, birojs toreizējam NMPD priekšniekam Ploriņam un NMPD Rīgas reģionālā centra vadītājam Štriham aizliedza pildīt pienākumus.

TV3 raidījums "Nekā personīga" 2015.gada septembrī vēstīja, ka KNAB izmeklēšana saistīta gan ar 2010.gada 29.aprīļa vienošanās par neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nodrošināšanu ārpakalpojumā noslēgšanas apstākļiem, gan labvēlības izrādīšanu privātfirmai līguma darbības laikā. Štrihu un Ploriņu KNAB turēja aizdomās par vairākkārtējiem šī līguma grozījumiem, ar kuriem radīts kaitējums valsts interesēm.

Tāpat noslēgtais līgums paredzēja ievērojamu atlaidi mašīnām, kas vecākas par septiņiem gadiem. Neviena no Rīgā kursējošām "Rīgas Sanitārā transporta autobāzes" mašīnām nebija tikko no rūpnīcas izripojusi, bet valsts maksāja kā par jaunām, vēstīja raidījums. Abās epizodēs pretimnākšana Mamedovam no valsts kabatas esot izmaksājusi vairāk nekā vienu miljonu eiro.

2015. gada 29. aprīlī beidzās NMPD noslēgtais līgums ar "Rīgas Sanitāro transporta autobāzi". Uzņēmums šo pakalpojumu nodrošināja kopš 2010. gada. 2014. gada nogalē Veselības ministrija pieņēma lēmumu atteikties no ārpakalpojuma Rīgas reģionā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!