Foto: LETA

Sestdien, 9. jūnijā, oficiāli sākas priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Līdz ar to spēkā stājas dažādi aģitācijas ierobežojumi politiķiem, kā arī reklāmas tēriņus sāks uzskaitīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Priekšvēlēšanu aģitācija ilgst no 120. dienas līdz vēlēšanu dienai. Likums nosaka pienākumu partijām uzskaitīt un norādīt vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā visus ieņēmumus un izdevumus, kas radušies šajā laika posmā.

Vairākas partijas sākušas savu kampaņu pirms priekšvēlēšanu aģitācijas, piemēram, "Vienotība", "Saskaņa" un Zaļo un Zemnieku savienība. Tēriņu slieksnis gan oficiāli noteikts tikai oficiālajā priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, līdz ar to partijas līdz 9. jūnijam varēja tērēties teju neierobežoti.

Kandidējot 13. Saeimas vēlēšanās, politisko partiju limits reklāmām ir nedaudz virs 533 tūkstošiem eiro, ja politiskā partija vai to apvienība iesniegusi savu deputātu kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām visos vēlēšanu apgabalos.

Ja politiskā partija vai to apvienība iesniegusi savus deputātu kandidātu sarakstus atsevišķos vēlēšanu apgabalos, tad priekšvēlēšanu izdevumiem drīkst izlietot summu, kas nepārsniedz: Rīgā teju 172 tūkstoši eiro, Vidzemē 138 tūkstoši eiro, Latgalē 77,5 tūkstoši eiro, Kurzemē 68,3 tūkstoši eiro un Zemgalē 77,5 tūkstoši eiro, liecina KNAB publicētā informācija.

Savukārt ar politiskajām partijām, to apvienībām vai vēlētāju apvienībām nesaistīta fiziskā persona, juridiskā persona vai reģistrēta šādu personu apvienība, kas veic priekšvēlēšanu aģitāciju savā vārdā, drīkst izmantot līdzekļus, kas nepārsniedz 15 minimālās algas.

Ja atsevišķs deputāta kandidāts veicis individuālu priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu, tad šādai kampaņai iztērētie līdzekļi tiek ieskaitīti tās partijas priekšvēlēšanu izdevumos, no kuras iesniegtā saraksta šī persona kandidē attiecīgajās vēlēšanās.

Priekšvēlēšanu aģitācijas uzraudzību atkarībā no aģitācijas veida veic KNAB, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, Valsts policija un pašvaldības policija.

Kā liecina KNAB publiskotā informācija, vēlēšanu dienā, kā arī 30 dienas pirms vēlēšanu dienas priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa televīzijas programmās un raidījumos ir aizliegta.

Savukārt vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanu dienas priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana radio un televīzijā, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos un virknē valsts institūcijās un kapitālsabiedrībās, kā arī internetā (izņemot partiju mājaslapās) ir aizliegta. Tāpat aizliegts izmantot administratīvos resursus priekšvēlēšanu aģitācijā.

Vēlēšanu laikā iecirkņa komisijas priekšsēdētājs uzrauga, lai nenotiktu aģitācija vēlēšanu iecirkņos un 50 metrus no iecirkņiem.

Ziņots, ka 6. oktobrī notiks 13.Saeimas vēlēšanas. Saeimas vēlēšanās vēlētāji drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs, bet par dalību vēlēšanās vēlētājam pasē izdara īpašu atzīmi – spiedogu.

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Saeimas vēlēšanām notiks no 18. jūlija līdz 7. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!