Foto: F64
Maksātnespējas administrācija (MNA) ir vērsusies policijā un 'Cert.lv' saistībā ar iespējamu nesankcionētu administratoru rindas ietekmēšanu, portālam "Delfi" norādīja MNA sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Jansone.

MNA ar sistēmas uzturētāju pārbauda radušos situāciju par administratoru pretendentu saraksta jeb rindas darbību, kā arī vērsusies atbildīgajās institūcijās par iespējamu nesankcionētu rindas ietekmēšanu.

Sadarbībā ar rindas darbības uzturētāju – VAS "Tiesu namu aģentūra" -– MNA izvērtēs radušos situāciju, vai pēdējo trīs nedēļu laikā nodrošināta rindas darbības nevainojama funkcionalitāte un nav notikusi ārēja rindas darbības ietekmēšana.

Pagājušajā nedēļā MNA konstatējusi, ka pastāv varbūtība, ka maksātnespējas administratoru rindas darbībā nav nodrošināts Ministru kabineta (MK) noteikumos paredzētais nejaušības princips.

Tas MNA rada aizdomas par traucētu vai ietekmētu informācijas sistēmas darbību.

"Ņemot vērā, ka nejaušības principa ievērošanu sistēma nodrošina automātiski, veiktas nepieciešamās darbības, lai identificētu, vai sistēma konkrēto variantu definējusi kā atbilstošu noteiktajam nejaušības principam, konkrētajā situācijā sistēmā notikusi kļūda vai notikusi ārēja prettiesiska iejaukšanās," skaidro MNA.

Papildus MNA vērsusies arī pie Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" ar lūgumu izvērtēt, vai nav notikusi ārēja rindas darbības ietekmēšana. Tāpat nosūtīts iesniegums Valsts policijai par iespējamu nesankcionētu rindas ietekmēšanu.

Papildus MNA informē, ka 2017. gada beigās MNA nodrošināja rindas drošības uzlabojumus, un 2017. gada 20. decembrī MNA saņēmusi "Cert.lv" izvērtējumu, kurā secināts, ka maksātnespējas administratoru ieteikšanas sistēma atbilst valdības noteikumu prasībām.

2017. gada 17. novembrī stājās spēkā grozījumi valdības noteikumos, kuru rezultātā uzlabota rindas darbība, tostarp, paredzēts, ka administratora amata pretendentu saraksts tiek sajaukts reizi ceturksnī. Konkrētajā gadījumā rindas saraksts pēdējo reizi tika sajaukts 2018. gada 3. aprīlī, savukārt nākamā rindas sajaukšana attiecīgi plānota 2. jūlijā.

Atbilstoši MK noteikumiem, lai saņemtu individuālo kodu autorizācijai pretendentu sarakstā, administrators iesniedz MNA iesniegumu par individuālā koda piešķiršanu. Piešķirto individuālo kodu nedrīkst nodot un darīt zināmu trešajai personai.

Reģistrējoties pretendentu sarakstā, administratoram kārtas numurs tiek piešķirts nejaušā secībā, to nodrošina sistēma automātiski.

Jau ziņots, ka pāris dienas pirms nāves advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus pieteicies administratoru pretendentu rindā un iekļauts tajā blakus divām savām biroja darbiniecēm.

Saistībā ar šo faktu advokāts Aldis Gobzems sociālajā tīklā "Facebook" pauda izbrīnu par to, kā varēja gadīties, ka šie administratori rindā nonākuši blakus viens otram. Atsaucoties uz MK noteikumiem, Gobzems norādīja, ka datorsistēmai būtu vajadzējis piešķirt viņiem visiem nejaušus rindas numurus, nevis sarindot pēc kārtas.

Jau ziņots, ka trešdienas, 30. maija, rītā pie Brāļu kapiem Rīgā ar vairākiem šāvieniem nogalināts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus. Policija par notikušo sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 116. panta par slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!