Foto: DELFI

Konkurences padome (KP) aicina Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju (VARAM) izvērtēt Rīgas domes kapitālsabiedrības "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) rīcības likumību, piemērojot starpniecības maksu par pakalpojuma nodrošināšanu personām, kuras saņem ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumus pa cita lietotāja iekšējiem vai zemes gabala robežās esošiem tīkliem, portālu "Delfi" informēja KP.

KP izvērtējusi iesniegumus par RNP piemēroto maksu blakuslietotājiem. Apsaimniekojot Rīgas domes nekustamos īpašumus, RNP nodrošina arī ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumus blakuslietotājiem, piemērojot starpniecības maksu, kas atsevišķos gadījumos būtiski pārsniedz maksu par pamatpakalpojumu – ūdens apgādes un kanalizācijas pakalpojumu.

Tas neatbilst Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā noteiktajam regulējumam par blakuslietotājam noteikto uzcenojumu, kas nevar pārsniegt 10% no regulatora noteiktā tarifa attiecīgam pakalpojumam, norāda KP.

Izpētes laikā KP pieprasījusi RNP sniegt pakalpojumu pašizmaksas aprēķinu, lai noskaidrotu, vai pastāv ekonomiski objektīvs pamatojums šādas maksas noteikšanai.

KP secina, ka RNP, sniedzot šo pakalpojumu blakuslietotājiem, var rasties papildu administratīvie izdevumi un pirmsšķietami likumā noteiktais pieļaujamais uzcenojums ne visos gadījumos var būt pietiekams izmaksu pilnīgai segšanai. Tomēr likums neparedz jebkāda veida papildu maksas iekasēšanu no blakuslietotājiem, kas pārsniedz noteikto 10% robežu. Tādējādi problēmas, kas saistītas ar pakalpojumu izmaksu un pieļaujamā samaksas apmēra neatbilstību, ir jārisina minētā likuma ietvaros.

Tā kā VARAM pārrauga pašvaldībām likumos un citos normatīvajos aktos noteikto uzdevumu izpildi, KP aicina ministriju tās kompetences ietvaros izvērtēt uzņēmuma rīcības likumību, piemērojot starpniecības maksu blakuslietotājiem.

Vienlaikus, lai novērstu konstatētās problēmas, KP lūdz VARAM izvērtēt nepieciešamību precizēt Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma regulējumu.

Kamēr tas nav veikts, KP ir aicinājusi RNP novērst nelikumīgās maksas iekasēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!