Foto: F64
Lielu satraukumu daudzos drīzumā gaidāmo Dziesmu un deju svētku dalībniekos radījis organizatoru aizliegums uz mēģinājumiem ņemt līdzi mazos bērnus, arī ar krūti barojamus zīdaiņus. Taču svētku dalībnieču vidū dzimusi pilsoniska iniciatīva, kā cieņpilni māmiņas mēģinājumu laikā varētu pabarot savus mazuļus. Kāda organizācija ir ar mieru atvēlēt māmiņām un bērniem savas telpas.

"Tas pavisam noteikti nebūs bērnudārzs," tā par iniciatīvu uzreiz saka Elīna Ķersele, deju kopas "Marmale" vadītāja. Viņa šo ideju izauklēja kopā ar Lieni Frīdbergu, kura vada Līgatnes deju kolektīvu "Zeperi". Pavisam netālu no Daugavas stadiona, kur jūlija sākumā sāksies svētku mēģinājumi, Grīziņkalna apkaimē svētku dalībniecēm izdevies sarunāt kādas nevalstiskās organizācijas telpas, kuras varētu māmiņu vajadzībām uz laiku bez maksas izmantot.

Pagaidām detalizētāka informācija netiek atklāta, taču drīzumā sociālajā tīklā "Facebook" tiks izveidota īpaša grupa, kurā būs jau precīzākas ziņas. Pagaidām šī vieta neoficiāli tiek saukta par "POP up bērnu māju".

"No savas puses varam piedāvāt satikšanās vietu mazulīšiem ar mammām - telpu mazuļu pārtīšanai un mazuļa cieņpilnai pabarošanai," norāda Ķersele. Ideja ir šāda: ja, piemēram, mazulis ar krūti jābaro ik pēc trim vai četrām stundām, viņu ar bērna māti sarunātajā laikā uz šo vietu atved kāds ģimenes loceklis vai auklīte, bērns tiek pabarots, un māmiņa dodas atpakaļ uz mēģinājumiem.

"Man kā deju kopas vadītājai nemaz nav iespējas nepiedalīties svētkos. Taču man ir ar krūti barojams bērns, tāpēc man ir svarīga šāda vieta, kur es varu ienākt un desmit minūtēs pabarot bērnu, lai tas viss neizvērstos par farsu," paskaidro svētku dalībniece.

Otra idejas autore Frīdberga savukārt norāda, ka iepriekš Dziesmu un deju svētku dalībnieki varēja uz mēģinājumiem ņemt līdzi savus mazos bērnus, tāpēc aizliegums daudzus satraucis. Dažas bērnu mātes pat iedomājušās, ka mēģinājumu laikā "auklīte ar bērnu aiz žoga gaidīs, bet tā ir utopija. Tur nevienu nelaidīs, tur viss būs slēgts. Apkaimē arī nav normālu soliņu, tāpēc mēs ierīkojam šādu bāzes vietu. Lai tas nav jādara uz asfalta," stāsta Frīdberga. Jau tagad interese no svētku dalībnieku puses esot liela, viņi "Facebook" raksta abām idejas autorēm.

Izkristalizējies, ka tehniski ir iespējams palīdzēt apmēram 30 ģimenēm, saka idejas autores. Ja interese būs ļoti liela, priekšroku došot vecākiem ar bērniem līdz viena gada vecumam, kam šis jautājums ir īpaši aktuāls.

Arī svētku organizētāji zina par svētku dalībnieku vēlmi uz mēģinājumiem ņemt līdzi savus pirmsskolas vecuma bērnus. Tomēr, ņemot vērā Rīcības komitejas lēmumu, Tiesībsarga un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas atzinumu, un apzinot iespējamos riskus, svētku rīkotāji ļaus svētku mēģinājumu un koncertu norišu teritorijās atrasties tikai reģistrētajiem dalībniekiem, informē Inga Vasiļjeva, XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja.

"Cilvēciski un emocionāli mēs ļoti labi izprotam svētku dalībnieku vēlme ņemt savus mazuļus līdzi uz mēģinājumiem, tomēr, izvērtējot visus potenciālos riskus, Rīcības komiteja ir nolēmusi neatbalstīt šādu iniciatīvu, kas iepriekšējos svētkos nebija tik noteikti atrunāta. Vissvarīgākais jebkurā situācijā ir bērnu drošība un labsajūta," skaidro svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Svētku rīkotāji norāda uz vairākiem potenciālajiem riskiem. Piemēram, apšaubāms, ka vecāki, paši piedaloties gan svētku koncertos, gan mēģinājumos, var pilnvērtīgi uzraudzīt savu bērnu un nodrošināt bērna drošību. Tāpat arī esot paredzams, ka infekciju risks sakarā ar lielo cilvēku skaitu būs paaugstināts, tāpat jāņem vērā mainīgie laika apstākļi, kas rada arī potenciālu pārkaršanas risku. Svētku pasākumu norises vietās netiek nodrošināti zīdaiņiem piemēroti higiēnas apstākļi – zīdaiņu pārtinamie galdi, vietas, kur var apmazgāt bērnu, vietas, kur uzsildīt bērna pārtiku, informē svētku rīkotāji

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē, Rīgu pieskandinās no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!