Foto: DELFI

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā apsūdzēta kāda maksātnespējas administratore par naudas līdzekļu – 121 669 eiro – piesavināšanos, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Kā vēsta aģentūra LETA, prokuratūra Rīgas rajona tiesai nodevusi krimināllietu, kurā par piesavināšanos apsūdzēta bijusī maksātnespējas procesa administratore Una Zakrevska.

Kā norāda prokuratūrā, gan neminot personas vārdu, saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētā bija iecelta par divu fizisku personu maksātnespējas administratori.

Apsūdzētā kā maksātnespējas administratore – valsts amatpersona, tīši ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli un piekļuva fiziskas personas maksātnespējas procesā iegūtajiem naudas līdzekļiem, kuri tika iegūti no izsoles nodrošinājuma maksājuma un no nekustamā īpašuma izsoles.

Viņa mantkārīgā nolūkā nolēma prettiesiski iegūt maksātnespējas procesā iegūtos naudas līdzekļus un, īstenojot šo nodomu, administratore prettiesiski ieguva vairāk nekā 121 669 eiro, kurus izlietoja savām vajadzībām.

Apsūdzētā pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 179. panta trešās daļas un 318. panta trešās daļas.

Krimināllikuma 179. panta trešā daļa par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Krimināllikuma 318. panta trešā daļa par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Prokuratūrā norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

LETA vēsta, ka maijā prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai citu krimināllietu, kurā bijusī vēja enerģijas ražotāja SIA "Winergy" maksātnespējas procesa administratore Zakrevska apsūdzēta par aptuveni 148 000 eiro piesavināšanos.

Tiesa lietu skatīs 24. septembrī.

Apsūdzētā bija iecelta par uzņēmuma maksātnespējas administratori. Apsūdzētā, pildot uzņēmuma administratora pienākumus, mantkārīgu tieksmju vadīta, prettiesiski aprēķināja sev atlīdzību, pēc kā no uzņēmuma konta veica prettiesiskus naudas līdzekļu pārskaitījumus uz savu personīgo kontu, kopsummā 148 203 eiro apmērā, kurus izlietoja savām vajadzībām.

Par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Valsts policija, neminot aizdomās turētās vārdu, paziņojumā presei februārī rakstīja, ka pēc tam, kad VP rīcībā nonāca informācija par iespējamiem pārkāpumiem "Winergy" maksātnespējas procesa laikā, 2015.gada februārī sākts kriminālprocess pret kādu bijušo uzņēmuma maksātnespējas administratori.

Būdama "Winergy" maksātnespējas procesa administratore, viņa ieguva parādnieka mantas pārvaldīšanas tiesības un, izmantojot jauniegūto stāvokli, izstrādāja shēmu, kādā veidā piesavināties uzņēmumam piederošos naudas līdzekļus.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!