Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagaidām ērču inficētības līmenis ir zems – no Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā (LIC) pārbaudītajām 889 ērcēm 0,9 procenti jeb astoņas ērces izrādījušās inficētas ar encefalīta vīrusu, portāls "Delfi" uzzināja LIC.

Ir arī ziņas par LIC pacientiem, kuri saslimuši pēc ērces piesūkšanās. Divi pacienti, kuriem atklāja ērču encefalītu, ir izārstēti un izrakstīti no LIC, savukārt viens slimnieks turpina ārstēties stacionārā. Slimnīcā arī ārstējušies desmit Laima boreliozes pacienti, informē LIC virsāste Velga Ķūse.

Ar lūgumu noņemt piesūkušos ērci LIC uzņemšanas nodaļā šogad vērsušies 295 cilvēki. Pirmā ērce šopavasar noņemta 8. aprīlī. Pērn kopumā pārbaudītas 6014 ērces, to inficētības līmenis ar ērču encefalīta vīrusu bija 1,9%. Pēdējo gadu vidū izceļas 2015. gads, kad šis līmenis bija ļoti augsts – sasniedza 5,1%.

"Cerēsim, ka šogad ērču inficētības līmenis būs mazāks, inficētās ērces būs aizgājušas bojā, un karstais laiks nebūs ērcēm pateicīgs upuru meklēšanai un inficēšanai. Taču to mēs redzēsim tikai sezonas beigās," stāsta Ķūse.

Lai pasargātu sevi no ērces piesūkšanās, dodoties brīvā dabā, apģērbs vienmēr jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt – bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, vai citādi jāpasargā potīšu apvidus, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs, informē Slimību profilakses un kontroles centrs.

Tāpat arī var izmantot repelentus ērču atbaidīšanai, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots. Var arī vakcinēties pret ērču encefalītu, taču tad divas nedēļas ir īpaši jāpiesargājas, lai ērces tajā laikā nepiesūktos.

Turklāt ērces var piesūkties ne tikai dabā. "Daba ir relatīvs jēdziens. Ērci var sastapt arī sabiedriskajā transportā, ja kāds līdzās sēž ar kādiem augiem, un no lapainā zara ērce vr uzrāpot uz sēdekļa, tā var pieķerties cilvēkiem," skaidro Ķūse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!