Foto: DELFI
Trešdienas rīta notikušā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavība bijusi iepriekš ļoti rūpīgi plānota un saistīta ar viņa maksātnespējas administratora vai advokāta darbību. Valsts policija pieļauj, ka uzbrucēji bijuši vismaz divi cilvēki, preses brīfingā žurnālistiem atklāja Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Grišins pastāstīja, ka noziegumā izmantots automātiskais šaujamierocis, kā arī "Volkswagen" markas automašīna ar kravas nodalījumu, kas apklāts ar brezenta tentu. Automašīna pēc tam pamesta un sadedzināta otrpus Brāļu kapiem pie dzelzceļa sliedēm.

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, vai Bunkus iepriekš saņēmis draudus veselībai un dzīvībai, Grišins apstiprināja, ka 2016. gadā Bunkus vērsies policijā ar iesniegumu par draudiem. Policija toreiz sāka kriminālprocesu, bet aizdomās turēto tajā nebija.

Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks uzsvēra, ka izmeklēšanai piesaistīti labākie izmeklētāji un operatīvie darbinieki. Vienlaikus likumsargi atkārtoti aicina ikvienu aculiecinieku sniegt informāciju, piebilstot, ka aicināti arī tie cilvēki, kas manījuši, viņuprāt, aizdomīgas personas trešdienas rītā Brāļu kapu rajonā.

Tāpat Grišins norādīja, ka policija jau tuvākajās dienās centīsies sniegt papildu informāciju.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere (V) portālam "Delfi" skaidroja, ka NDK uzticas "atbildīgajām iestādēm, kas profesionāli veic savus pienākumus". Komentārus komisijas priekšsēdētāja sniegs, kad būs pieejama plašāka informācija.

Savukārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs sociālajā tīklā "Twitter" norādījis, ka Latvija nedrīkst atgriezties pie deviņdesmito gadu bandītisma. "Ja tieslietu ministrs nav spējīgs sakārtot maksātnespējas jomu, tad jāiesaistās Valsts prezidentam un šis jautājums ir jāizskata Nacionālajā drošības padomē," aicinājis deputāts.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) konkrētajā situācijā no komentāriem atturēsies, jo šobrīd tā ir piekritīga iekšlietām, pauda ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis saistībā ar notikušo šobrīd komentārus nesniegs, portālam "Delfi" norādīja Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Zane Ozola. Arī jautājums, vai tiks sasaukta Nacionālās drošības padomes sēde, netiek komentēts, jo tā ir klasificēta informācija, kad notiek komisijas sēdes.

Ziņots, ka trešdien ap pulksten 8.40 Rīgā, Aizsaules ielā 1, notikusi slepkavība. Ar šaujamieroci nogalināts Bunkus, kurš pārvietojies ar baltas krāsas apvidus automašīnu. Notikuma vietā redzēta arī kāda furgona tipa automašīna ar tentu.

Visticamāk tā ir bijusi pasūtījuma slepkavība, kas saistīta ar nogalinātā profesionālo darbību, iepriekš intervijā Latvijas Radio pieļāva iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Atbildot uz jautājumu, vai izmeklētāju versija varētu būt saistīta ar Bunkus darbību "Trasta komercbankā", kā arī iespējamo dalību "ABLV Bank" likvidācijā, Kozlovskis atbildēja, ka Bunkus profesionālā darbība ir bijusi pietiekami plaša, un tā tiks analizēta. Tomēr šobrīd saistīt slepkavību ar konkrētu juridisku personu esot pāragri.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 116. panta un notiek izmeklēšana. Notikuma vietā bija bloķēta satiksme, taču ap pulksten 17 tā pilnībā atjaunota.

Policija aicina atsaukties notikuma aculieciniekus vai tos, kuriem ir jebkāda informācija par notikušo, zvanot Valsts policijai pa tālruni 67014002. Policija uzsver, ka jebkura sniegtā informācija var būt ļoti noderīga izmeklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!