Foto: Shutterstock

Valsts izglītības satura centrs (VISC) vērsies Valsts policijā (VP) ar iesniegumu par iespējamu 12. klašu latviešu valodas centralizētā eksāmena jautājumu nopludināšanu kādā skolā Zemgalē, portālam "Delfi" sacīja VISC pārstāve Alise Bērziņa.

Latviešu valodas eksāmenu 12. klašu skolēni kārtoja otrdien, 22. maijā. Portāls "Delfi" naktī no otrdienas uz trešdienu saņēma satraukuma pilnu vēstuli no "Delfi" aculiecinieces Lienes, kura bija nobažījusies par latviešu valodas eksāmena nopludinātajiem uzdevumiem. Identisku vēstuli saņēmis arī VISC.

"No Rīgas skolām otrdien bija nopludināti un norakstīti visi eksāmena temati un uzdevumi," piebilst Liene, "pulksten 9:40 atbildes bija pieejamas visā Latvijā." "Liels lūgums anulēt eksāmenu un atļaut kārtot vēlreiz, jo tas nav godīgi," uzskata aculieciniece, kura arī pievienojusi foto ar latviešu valodas eksāmena 3. daļu.

Delfi Aculiecinieks

Foto: Delfi aculiecinieks

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Bērziņa, VISC pēc otrdien notikušā eksāmena ir saņēmis telefonzvanus, kā arī vēstules par iespējamu eksāmena nopludināšanu. "VISC uzrakstīja VP iesniegumu, kā arī par notikušo sākta izmeklēšana," skaidroja VISC pārstāve.

"Izmeklēšanas rezultātā pašlaik ir zināms tas, no kuras skolas ir nācis šis attēls [skatīt augstāk]," apgalvoja Bērziņa, tiesa, viņa neatklāja skolu, kur šis attēls ticis uzņemts, jo izmeklēšanas dēļ šādu informāciju VISC nevarot sniegt.

VP pārstāve Ilze Jurēvica portālam "Delfi" skaidroja, ka VP Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas amatpersonas nekavējoties uzsāka izmeklēšanu uzreiz pēc tam, kad otrdien, 22. maijā, tika saņemta informācija no VISC par Latgales reģionā konstatētiem gadījumiem, kad īsi pirms latviešu valodas centralizētā eksāmena trešās daļas sākuma, kādas skolas vidusskolēnu vidū nonākuši latviešu valodas centralizētā eksāmena domrakstu temati.

Kā norāda Jurēvica, veicot pirmstiesas izmeklēšanas darbības, VP konstatēja, ka sākotnējā informācijas noplūde notikusi no kādas vidusskolas skolotājas Zemgales reģionā, pēc kā latviešu valodas centralizētā eksāmena domrakstu temati nonākuši skolēnu rīcībā, kur tie tālāk izplatījušies vidusskolēnu vidū arī citos reģionos.

Par notikušo Valsts policijā ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 200. panta pirmās daļas par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, nelikumīgu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kas nav valsts amatpersona un kas saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu. Patlaban kriminālprocesā noziedzīgajā nodarījumā iesaistītajai skolotājai piemērots statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess, informēja Jurēvica.

Savukārt Bērziņa mudina skolēnus ziņot VISC vai likumsargiem par pārkāpumiem eksāmenu laikā. "Arī izglītības iestāžu vadītājus mēs aicinām būt godīgus," uzsver VISC pārstāve, kura norāda, ka izglītības iestāžu vadītājiem nevajadzētu atklāt tematus un uzdevumus skolēniem. Tāpat viņa atgādināja, ka eksāmenu temati tiekot lejupielādēti noteiktā laikā un mazu brīdi pirms eksāmena sākuma, kā rezultātā izslēgta iespēja, ka šos eksāmena daļas kāds varētu zināt pāris dienas iepriekš.

"Skolēniem nebūs jāpārliek eksāmens. Viņiem nav jācieš negodprātīgu izglītības iestāžu darbinieku dēļ," mierina Bērziņa.

Jau ziņots, ka šis nav pirmais gadījums, kad nopludināti centralizēto eksāmenu uzdevumi. Pērnā gada 16. maijā, pirms latviešu valodas centralizētā eksāmena latviešu valodā, noplūduši tā trešās daļas jeb domraksta temati. VISC tematus laikus mainījis pret rezerves variantiem, taču 17. maijā kļuva zināms, ka esot noplūduši arī latviešu valodas eksāmena rezerves domraksta temati.

Par notikušo VISC vērsās VP, kā rezultātā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 200. panta pirmās daļas – par iespējamām pretlikumīgām darbībām, kas saistītas ar latviešu valodas centralizēto eksāmenu domraksta tematu izpaušanu.

2017. gada decembrī VP lietu nodeva prokuratūrai, lūdzot apsūdzēt vienu personu. Šā gada sākumā lieta nonāca tiesā un kļuva zināms, ka lietā apsūdzēta ir Rīgas Ostvalda vidusskolas direktores vietniece Kristīne Zilberte. Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā portāls "Delfi" uzzināja, ka pirmā sēde krimināllietā plānota 19. jūnijā pulksten 11.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!