Foto: Shutterstock
Ņemot vērā veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanu, no nākamā gada e-veselības sistēmā būs pieejama informācija par personas apdrošināšanas statusu un tiesībām saņemt valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību, informēja Valsts kancelejā.

Minētā norma ietverta otrdien Ministru kabineta sēdē apstiprinātajos, Veselības ministrijas (VM) izstrādātajos grozījumos noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu. Grozījumi veikti ar mērķi mediķiem un pacientiem nodrošināt iespēju efektīvāk izmantot vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmu.

Vienlaikus precizēts termiņš, kādā stacionārajai ārstniecības iestādei ir pienākums nodrošināt izraksta-epikrīzes sagatavošanu e-veselības sistēmā. Atbilstoši grozījumiem, izraksts-epikrīze e-veselībā jāievada nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc pacienta izrakstīšanas no stacionārās ārstniecības iestādes. Priekšlikumu mazināt termiņu VM izteica ģimenes ārsti, jo minētās informācijas iespējami ātrāka iekļaušana e-veselības sistēmā ir būtiska turpmākajā pacienta ārstēšanas procesā.

Grozījumos iestrādāti arī papildinājumi e-nosūtījumam, nosakot, ka no 2019. gada 1. janvāra e-nosūtījums tiks papildināts ar speciālajām atzīmēm, kas būtiskas pacienta ārstēšanas organizēšanai. Piemēram, e-nosūtījumā tiks iekļauts atsevišķs lauks, lai norādītu nepieciešamā veselības aprūpes pakalpojuma steidzamību, vai, ka nosūtījums izsniegts "dinamiskajai novērošanai".

Tāpat paredzēts, ka ārstniecības iestādei ir tiesības noformēt nosūtījumu uz veidlapas, ja e-veselībā rastos tehniski traucējumi, bet pacientam veselības aprūpes pakalpojumu nepieciešams steidzami saņemt.

VM izstrādātais noteikumu projekts paredz, ka līdz 2021 .gada 31. decembrim pacientam, klātienē iesniedzot Nacionālajam veselības dienestam (NVD) iesniegumu vai nosūtot pa pastu pilnvaru, kuras paraksta īstumu apliecinājis notārs, ir tiesības pilnvarot citu personu apstrādāt e-veselības sistēmā pieejamos datus pacienta vietā.

Savukārt no 2022. gada datiem e-veselībā varēs piekļūt tikai izmantojot kvalificētus personas elektroniskās identifikācijas līdzekļus piemēram, elektroniskās identifikācijas (eID) karti. Atbilstoši sagatavotajam likumprojektam "Grozījumi Personu apliecinošo dokumentu likumā" no 2022. gada 1. janvāra. eID karte noteikta kā prioritārs personas apliecinošo dokuments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!