Foto: LETA

Grozījumi, kas ierobežos Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekļu pilnvaru termiņu un dos Saeimas deputātiem rocību locekļus amatā apstiprināt, rada bažas par banku uzrauga politisku ietekmēšanu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" otrdien, 22. maijā, teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

"Neslēpšu, ka pastāv bažas par politisko ietekmi," teica Kučinskis, piebilstot, ka viņš šodien aicinās atcelt grozījumos iestrādāto kārtību, ka Saeima var iecelt un atcelt FKTK locekļus.

"Atdot pārraudzības mehānismu parlamentam ir bīstami. Nevar pārmest deputātiem, jo esam parlamentāra valsts un visi grib darboties. Taču te ir nepieciešama analīze. Līdzšinējā analīze rāda, ka tas [grozījumi] ir nesagatavoti un bīstami," teica premjers.

Lai gan Kučinskis savai iniciatīvai koalīcijā ir guvis atbalstu, viņš norādīja, ka šis ir laiks, kad pat saskaņoti lēmumi var nepiepildīties.

Vēstīts, ka Saeima 17. maijā konceptuāli atbalstīja grozījumus FKTK likumā, paredzot noteikt sešu gadu amata pilnvaru termiņu regulatora padomes locekļiem. Šobrīd likums pilnvaru termiņa ierobežojumu padomes locekļiem nenoteic.

Ar grozījumiem arī plānots mainīt FKTK padomes locekļu līdzšinējo iecelšanas kārtību, paredzot, ka padomes locekļus amatā ieceļ Saeima pēc FKTK priekšsēdētāja un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Līdzšinējā kārtība noteic, ka pēc kandidatūru saskaņošanas ar Latvijas Bankas (LB) prezidentu un finanšu ministru padomes locekļus amatā ieceļ un no amata atbrīvo FKTK priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!