Foto: Picture Agency
Finansējuma trūkuma dēļ apturēta jaunu dalībnieku uzņemšana "Iespējamās misijas" programmā, vēsta LTV.

"Mums pietrūka gandrīz 100 tūkstoši eiro. Mēs pieņēmām lēmumu, ka mēs šogad neuzņemsim dalībniekus, jo mēs nevaram viņiem nodrošināt mācības un atbalstu divu gadu garumā arī uz priekšu. Tā bija atbildīga rīcība no visas komandas, lai arī kā mums gribējās redzēt jaunus cilvēkus programmā. Tad pieņēmām šādu sāpīgu lēmumu," sacīja programmas vadītājs Kārlis Andersons.

LTV atgādina, ka jaunie skolotāji, kas ir augstskolu pēdējo kursu studenti, saņem stipendiju - 200 eiro mēnesī, un skola maksā algu, kā arī nodrošina mācības un pamatprasmju apgūšanu pedagoģijā.

LTV skaidro, ka iepriekš, ja uzņēmums ziedoja, tas saņēma ieņēmuma nodokļa atvieglojumus 85% apmērā no ziedotās summas. Tagad, ja uzņēmums visu peļņu investē savā attīstībā, tam nav jāmaksā nodoklis. Tāpēc zūd motivācija nodarboties ar labdarību, un ziedojumu summas samazinās. Par to IM un citas nevalstiskās organizācijas brīdināja jau iepriekš.

"Tās izmaiņas, kas nāk no izmaiņām, nodokļu likumdošanas mēs jutīsim šī gada beigās un nākamā gada sākumā. Tas vēl tāds neskaidrības faktors. Tāpēc mums ir jāatrod veids kā sadarboties gan ar pašvaldībām, gan valsti. Tas būs mūsu uzdevums piesaistīt kaut kādu daļu no publiskā finansējuma, lai programma pastāvētu arī turpmāk," norāda Andersons.

Pašreizējiem IM dalībniekiem, kā uzsver LTV, atbalsts turpināsies. No 38 jaunajiem skolotājiem 18 jūnijā beigs programmu, bet pārējie 20 turpinās mācīties arī nākamgad. Viņiem finansējums ir nodrošināts.

10 gadu laikā "Iespējamā misijā" darbojušies 120 jaunie skolotāji. Puse joprojām turpina strādāt skolās, bet vēl daļa - citās ar izglītību saistītās jomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!