Foto: LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomei kā galvenajam starptautiskā miera un drošības garantam ir īpaša atbildība, jo tās darbība ietekmē starptautisko tiesību ievērošanu. Padomei ir īpaša loma konfliktu, agresijas un masveidu zvērību novēršanā un īpaša loma, meklējot risinājumus esošo krīžu un konfliktu risināšanā, taču ne vienmēr padome ir uzņēmusies šo atbildību, ANO Drošības padomes debatēs paudis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).


Ārlietu ministrijas izplatītā paziņojumā teikts, ka ceturtdien, 17. maijā, Ņujorkā Rinkēvičs piedalījies ANO Drošības padomes debatēs, kurās uzsvēris starptautisko tiesību ievērošanas īpašo nozīmi, Drošības padomes atbildību par miera un drošības uzturēšanu pasaulē, kā arī nepieciešamību saukt pie atbildības starptautisko tiesību pārkāpējus.

"ANO Drošības padomei kā galvenajam starptautiskā miera un drošības garantam ir īpaša atbildība, jo tās darbība ietekmē starptautisko tiesību ievērošanu. Padomei ir īpaša loma konfliktu, agresijas un masveidu zvērību novēršanā. Padomei ir īpaša loma, meklējot risinājumus esošo krīžu un konfliktu risināšanā. Ne vienmēr padome ir uzņēmusies šo atbildību. Padomes pastāvīgo locekļu veto tiesību īpašā privilēģija ir arī atbildība šīs tiesības izmantot kopējā miera un drošības interesēs, nevis tikai tad, kad tiek veikti zvērīgi masveida noziegumi. Arī savu rezolūciju neīstenošana ir jautājums, kam ir nepieciešama lielāka uzmanība," uzrunā paudis Rinkēvičs.

"Sīrijas gadījumā padomes nespēja novērst vai apturēt konfliktu un izbeigt nesodāmību par notikušajām masu zvērībām, ir samaksāta ar milzīgiem cilvēku upuriem. Padomes polarizācija, tostarp veto izmantošana, lai bloķētu jebkādu nozīmīgu rīcību, aizkavē izredzes panākt dzīvotspējīgu politisko risinājumu Sīrijā. Latvija stingri nosoda ķīmisko ieroču izmantošanu, kas ir acīmredzams starptautisko tiesību un Drošības padomes rezolūciju pārkāpums. Šādi pārkāpumi ir rūpīgi un proaktīvi jāizmeklē," uzsvēris Latvijas ārlietu ministrs.

"Teritoriālās integritātes princips ir galvenais starptautisko tiesību pamatprincips, kas ir iekļauts arī ANO hartā. Krievijas pretlikumīgā Krimas aneksija un tās slepenās un atklātās darbības Austrumukrainā, pārkāpj šo pamatprincipu. Mēs esam bijuši liecinieki līdzīgai Krievijas rīcībai Gruzijā. Mums ir nepieciešama uz noteikumiem balstīta sistēma, lai valstis, kuras ir apveltītas ar lielāku varu, neanektētu citas valstis vai valsts daļu, aizbildinoties ar nepatiesiem ieganstiem. Ukrainas konflikta mierīga atrisināšana, kas respektē Ukrainas teritoriālo neatkarību un teritoriālo integritāti, ir jābūt prioritārai. Starptautiskajai sabiedrībai ir jāturpina meklēt risinājumus ieilgušajiem konfliktiem Eiropā," nobeigumā akcentējis Rinkēvičs.

ANO Drošības padomes debatēs par starptautisko tiesību stiprināšanas nozīmi miera un drošības uzturēšanā pasaulē, ko organizē Polija kā Drošības padomes nepastāvīgā dalībvalsts, var piedalīties arī ANO dalībvalstis, kas šobrīd nav Drošības padomes dalībvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!