Foto: LETA

Par dalību 13. janvāra Vecrīgas grautiņos notiesātais Ansis Ataols Bērziņš uzrakstījis iesniegumu par pirmstermiņa atbrīvošanu ar elektronisko uzraudzību.

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu ar elektronisko uzraudzību Bērziņš varēja lūgt no 10. maija. Savukārt nosacītu atbrīvošanu bez elektroniskās uzraudzības notiesātais var lūgt no 30. jūnija, informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).

Bērziņš 14. maijā ir uzrakstījis iesniegumu. Tagad trīs dienu laikā speciāla komisija izvērtēs iesniegumu. Tad izvērtēšanu 15 dienu laikā veiks Valsts probācijas dienests, bet gala lēmums būs jāpieņem tiesai.

IeVP apstiprināja, ka Bērziņš atrodas augstākajā soda izciešanas pakāpē, kas nozīmē, ka viņš ievēro disciplīnu, kas ir priekšnoteikums pirmstermiņa atbrīvošanai.

Ja tiesas lēmums Bērziņam būs labvēlīgs, tad viņam būs ap kāju jānēsā speciāla sprādze. Pie potītes piestiprināta sprādze raida signālu uztvērējam. Uztvērējs no uzraugāmā dzīvesvietas sūta signālu monitoringa centram. Savukārt monitoringa centrā seko līdzi visu raidītāju signāliem.

Elektroniskās uzraudzības laikā notiesātais savu dzīvesvietu drīkst atstāt tikai tam paredzētajā laikā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis martā nolēma neatsaukties aicinājumam un neapžēlot Bērziņu.

13. martā Čehijas konstitucionālā tiesa noraidīja prasību atcelt lēmumu, ar kuru Bērziņš tika izdots Latvijai, līdz ar to Bērziņš martā tika nogādāts Latvijā soda izciešanai.

Bērziņam par dalību 2009. gada 13. janvāra Vecrīgas grautiņos bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja, VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016. gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017. gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!