Foto: DELFI

Valsts policijas (VP) Ekonomikas policija otrdien, 15. maijā, veikusi kratīšanu AS "Rīgas Centrāltirgus", portālam "Delfi" apstiprināja uzņēmuma pārstāvis Aleksandrs Šuņins.

Šuņins pauda, ka viņam nav zināms kratīšanas iemesls, tāpēc no sīkākiem komentāriem "Rīgas Centrāltirgus" pārstāvis patlaban atturas.

Valsts policija portālam "Delfi" apstiprināja, ka kratīšana saistīta ar Āgenskalna tirgus nomas līgumu. Kratīšana veikta gan uzņēmuma telpās, gan darbinieku dzīvesvietās, gan ar tirgu saistītos uzņēmumos. Šobrīd aizturēto nav, taču ir izņemti vairāki dokumenti.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde uzsākusi kriminālprocesu saistībā ar Āgenskalna tirgus novešanu līdz avārijas stāvoklim.

Pērnā gada decembrī partija "Latvijas attīstībai" iesniegumā VP prasīja pārbaudīt Rīgas domes un AS "Rīgas Centrāltirgus" amatpersonu iespējami pretlikumīgās darbības, kas saistītas ar Āgenskalna tirgus novešanu līdz avārijas stāvoklim. Policija uzsāka resorisko pārbaudi, bet pēc tam sāka kriminālprocesu.

VP portālam "Delfi" februārī apstiprināja, ka policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 18. nodaļas – noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu – un Krimināllikuma 24. nodaļas – noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā. Kriminālprocess sākts par faktu.

Rīgas dome februārī pārtrauca līgumu ar "Rīgas Centrāltirgu" par Āgenskalna tirgus nomu. Uzņēmums saimniekošanu tirgū bija nodevis apakšnomniekam SIA "Roveks". Līgumu ar "Rīgas Centrāltirgu" dome izvēlējās lauzt, jo uzņēmumam nav naudas tirgu rekonstruēt. Kā liecina pārskats pār kapitālsabiedrības darbību 2016. gadā, "Rīgas Centrāltirgus" ir uzkrājis 3,3 miljonus eiro.

Rīgas domei, kura ir "Rīgas Centrāltirgus" vienīgais akcionārs, par kratīšanu informācijas nav.

Vēstīts, ka bijušais "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs nupat Rīgas rajona tiesā atzīts par vainīgu kukuļņemšanā un neatļautā Makarova pistoles patronu glabāšanā, bet attaisnots par kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu un kādu citu kukuļņemšanas epizodi.

Krimināllieta saistīta ar Centrāltirgus dezinsekcijas un deratizācijas iepirkumu, kurā uzvarēja firma "Dezinfa". Saskaņā ar apsūdzību Abramovs par iepirkuma specifikācijas sagatavošanu izmantoja uzņēmuma degvielas karti.

Abramovam tiesa piesprieda 13,7 tūkstošus eiro lielu naudassodu un liegumu trīs gadus ieņemt amatus valsts un pašvaldības institūcijās. Savukārt "Dezinfa" valdes loceklim Dzintaram Vizbulim par kukuļdošanu un grāmatvedības dokumentu viltošanu piespriests 9460 eiro naudassods.

No Vizbuļa uzņēmuma "Dezinfa" tiesa lēma piedzīt 12,9 tūkstošus eiro un aizliegt vienu gadu piedalīties publiskajos iepirkumos.

Pilns sprieduma teksts būs pieejams maija beigās. Pēc tam to varēs pārsūdzēt.

Raidījums "Nekā Personīga" iepriekš vēstīja, ka bijuši Centrāltirgus vadītāju Abramovu apsūdz korupcijā. Pēc tiesībsargājošo iestāžu savāktās informācijas, Abramovs no firmas "Dezinfa" personiskām vajadzībām pieņēmis degvielas karti, ļaujot uzņēmumam uzvarēt iepirkumā par kaitēkļu iznīdēšanu.

Tāpat jau vēstīts, ka Abramovs figurē vēl citā krimināllietā par kukuļņemšanu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šo kriminālprocesu par, iespējams, notikušiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, proti, kukuļņemšanu sāka 2016. gada maijā. Neminot vārdu un amatu, KNAB norādīja, ka šajā lietā tiks izvērtēta "Rīgas Centrāltirgus" amatpersonas rīcība un šajā lietā viena persona atzīta par aizdomās turēto, un tai ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!