Foto: DELFI

Svarīgs Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta uzdevums ir nodrošināt konverģenci jeb atšķirību izlīdzināšanu starp ES dalībvalstīm, tāpēc nākamajā daudzgadu budžeta periodā jānodrošina pietiekams kohēzijas politikas finansējums un tiešmaksājumu palielinājums Latvijas lauksaimniekiem, Briselē paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ārlietu ministrijā portālu "Delfi" informēja, ka pirmdien, 14. maijā, Rinkēvičs piedalījās ES Vispārējo lietu padomes un Vispārējo lietu padomes 50. panta formāta sanāksmēs Briselē. Diskusijā par Eiropas Komisijas (EK) 2. maijā publicēto priekšlikumu par ES Daudzgadu budžetu 2021.–2027. gadam Rinkēvičs uzsvēris, ka ES budžetam ir jāvieno nevis jāšķeļ ES.

"Svarīgs ES daudzgadu budžeta uzdevums ir nodrošināt konverģenci jeb atšķirību izlīdzināšanu starp ES dalībvalstīm, tāpēc nākamajā daudzgadu budžeta periodā jānodrošina pietiekams kohēzijas politikas finansējums un tiešmaksājumu palielinājums Latvijas lauksaimniekiem. Diemžēl pašreizējais EK piedāvājums paredz kohēzijas politikas finansējuma samazinājumu un nepietiekamu tiešmaksājumu palielinājumu, tādējādi nenodrošinot nepieciešamās investīcijas publiskajā infrastruktūrā un vienlīdzīgas iespējas lauksaimniekiem konkurēt ES vienotajā tirgū," atzīmējis ārlietu ministrs.

Rinkēvičs paudis gandarījumu par finansējuma atvēlēšanu militārajai mobilitātei un Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentam (Connecting Europe Facility – CEF), vienlaikus aicinot paredzēt pietiekamu finansējumu "Rail Baltica" projekta īstenošanai. "Atzinīgi vērtējam plānu piešķirt finansējumu militārajai mobilitātei un Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentam. Tomēr piedāvātais finansējuma apmērs nav pietiekams, lai pilnībā īstenotu "Rail Baltica" projektu. Aicinu EK veikt atbilstošus precizējumus, izstrādājot Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta regulas projektu. Tāpat aicinu EK nākt klajā ar skaidru un saprotamu esošās un jaunās ES daudzgadu budžeta pakotnes salīdzinājumu, lai dalībvalstis un EK varētu ātrāk virzīties uz priekšu sarunās", norādījis ministrs.

Vienlaikus Rinkēvičs pozitīvi novērtējis to, ka ES daudzgadu budžeta priekšlikumā finansējums drošībai, aizsardzībai, ārējo robežu stiprināšanai un migrācijai atspoguļo līdz šim panāktās vienošanās, kā arī aicināja nepieļaut, ka diskusijas par ES Daudzgadu budžetu noved pie šķelšanās ES dalībvalstu vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!