Foto: LETA

Partija "Saskaņa" kampaņas rīkošanai piesaistījusi cilvēkus, kuri savulaik strādājuši ar ASV prezidenta amata kandidātu Džonu Makeinu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".


Raidījums skaidro, ka "Saskaņa" pielikusi lielas pūles, lai pārprofilētos no Krievijas prezidenta Vladimira Putina sadarbības partnera par sociāldemokrātiem. Piemēram, arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) centies kļūt rietumniecisks, uzņemot domes telpās ASV armijas kājiniekus, ostā sagaidot ASV kara kuģus, kā arī pēdējos gados vairākkārt dodoties uz ASV.

Pirms gada Rīgas mērs aizbraucis uz ASV, kur ne tikai nolasīja lekciju starptautisko attiecību studentiem universitātē Vašingtonā, bet arī saticies ar ietekmīgo senatoru Džonu Makeinu. Raidījuma rīcībā nonācis e-pasts, kuru pirms ASV apmeklējuma decembrī Rīgas mēra vārdā izsūtījis kāds Deivids Merkels. Vēstulē ir ielūgums uz nelielām apaļā galda pusdienām ar Rīgas mēru restorānā "Mirabelle" Vašingtonā.

Epastam pievienots arī Ušakova biogrāfijas apraksts, kurā teikts, ka Ušakovs "esot publiski atbalstījis NATO spēku izvietošanu Latvijā" un "iestājies pret Krievijas veikto Krimas aneksiju". Tas nekas, ka 2014. gada 6. martā Saeima pieņēma paziņojumu, kurā asi nosodīja Krievijas lēmumu atļaut bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā kā arī iejaukšanos Krimā, bet dienu pirms tam "Saskaņa" sasauca preses konferenci, kurā partijas vadība - Jānis Urbanovičš un Ušakovs - paziņoja "Saskanas" valdes lēmumu, ka šis citu politiķu plānotais Krievijas nosodījums ir kļūdains. Viņi pamatoja, ka pierādījumu par Krievijas vainu nav, tāpēc "Saskaņa" Krievijas nosodījumam nepiekrīt. Dienu vēlāk balsojumā par nosodījumu Krievijai visi "saskaņieši" nobalsoja pret.

Tagad rietumniecisku vaibstu iedvešanai partijā izvēlēts ASV lobists Deivids Merkels., kurš savulaik bijis ASV valsts departamenta ierēdnis, strādājis vairākos valsts amatos, kas saistīti ar Eiropas un Eirāzijas jautājumiem.

Šobrīd Merkels ir pametis valsts amatus un izmanto iegūtos kontaktus strādājot privātajā sektorā. Politikas pārzinātāji viņu sauc par ietekmes aģentu, kuram ir tuvas attiecības ar svarīgiem cilvēkiem Krievijā un citviet, un kurš kā lobists palīdz ar kontaktiem un sakariem.

Pirms gada Merkels Rīgā piedalījās Urbanoviča un Putina padomdevēja Igora Jurgena vadītā Baltijas Foruma konferencē.

Raidījums pieļauj, ka, visticamāk, Merkels bijis tas, kurš izlīdzējis Ušakovam ASV atrast politisko konsultantu Kristianu Feriju, kas veidos Saskaņas 2018. gada kampaņu. Ferijs ir viens no līderiem kompānijā "The Trail Blazer Group" un viņš bijis senatora Makeina prezidenta vēlēšanu kampaņas vadītāja vietnieks 2008. gadā.

Ušakovs raidījumam apgalvo, ka par to lēmusi "Saskaņas" valde. Ušakova apgalvojums, ka partijas valde viņu deleģējusi rīkoties, vairākiem no "Saskaņas" valdes gan ir pārsteigums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!