Foto: DELFI

Pretēji vairāku pašvaldību viedoklim Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzskata, ka nekādi grozījumi likumā "Par pašvaldībām" nav nepieciešami, norādīja ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

"Mūsuprāt, likums jau tagad skaidri nosaka, ko drīkst un ko nedrīkst darīt. Ja pašvaldībām ir priekšlikumi uzlabojumiem, viņas ir tiesīgas iesniegt savus piedāvājumus Saeimas komisijām vai citām atbildīgajām instancēm, taču no VARAM puses nesaskatām nepieciešamību pēc ievērojamām izmaiņām," sacīja Eglīts.

Pēdējo mēnešu laikā vairākas pašvaldības paudušas viedokli, ka likums "Par pašvaldībām" ir pārāk interpretējams un, ka ministrija, balstoties uz to, pārlieku ierobežo pašvaldību domju darbu. Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) jau paziņojusi, ka apņēmusies sagatavot un Saeimai piedāvāt izmaiņas likumā "Par pašvaldībām", lai skaidri definētu pašvaldību domju iespējas grozīt savus nolikumus attiecībā uz sēžu kārtību.

Tādu pat ieceri paudusi arī Ķekavas pašvaldība. Lai nākotnē izslēgtu iespējas atšķirīgi interpretēt likuma "Par pašvaldībām" normas, tā plāno vērsties Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) ar lūgumu rosināt Saeimai grozīt minēto likumu. Ministrijas un pašvaldības starpā radušās domstarpības saistībā ar nesen pieņemtajām izmaiņām komiteju sastāvos. Pašvaldība uzskata, ka rīkojusies pareizi un tiesiski, bet VARAM norāda, ka pašvaldības rīcība ir pret normatīvajiem aktiem.

Dome uzskata, ka likuma 55. panta otrā daļa reglamentē tikai vienu no gadījumiem, kad pēc personīgās vēlmes deputāts ar domes atļauju var izbeigt savu darbību konkrētajā komitejā, proti, ja ir saņemts deputāta iesniegums. Taču šāda iesnieguma neesamība neliedz domei īstenot savu ekskluzīvo kompetenci - saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 10. punktu ievēlēt vai atbrīvot no pienākumu pildīšanas pastāvīgo komiteju locekļus, iespēju robežās ievērojot proporcionalitātes principu komiteju deputātu sastāvā.

Pēdējo mēnešu laikā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK) izdevis vairākus rīkojumus, lai "iegrožotu" pašvaldību darbu. Martā tika izdots rīkojums par Rīgas domes pašvaldības nolikuma pieņemto izmaiņu atcelšanu, kuras noteica, ka deputātiem ir tiesības uzdot ne vairāk kā trīs jautājumus.

Aprīlī tika izdots rīkojums par Rēzeknes pašvaldības nolikumu. Tur kopš 2014. gada deputātiem bija tiesības domes sēdēs uzdot tikai divus jautājumus. Bet 8. maijā ministrs izdeva rīkojumu, apturot Ķekavas novada pašvaldības pieņemtās izmaiņas komiteju sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!