Foto: Panther Media/Scanpix

Kaut gan ieņēmumi no veselības aprūpes nozares pērn, salīdzinājumā ar 2016. gadu, par 6% ir pieauguši, joprojām nozarē ir vērojams liels ēnu ekonomikas īpatsvars. Lai meklētu risinājumu lielajam aplokšņu algu īpatsvaram un nereģistrētai saimnieciskajai darbībai, Valsts ieņēmumu dienests (VID) tikās ar Veselības aprūpes darba devēju asociāciju (VADDA) un vienojās par informācijas apmaiņu likuma ietvaros un kopīgām aktivitātēm ēnu ekonomikas mazināšanai, informēja VID.

"Virkne pakalpojumu sniedzēju par darījumiem neizdod čekus. Tas laupa klienta iespējas ne tikai vērsties ar pretenzijām pie atbildīgajām institūcijām nekvalitatīva pakalpojuma gadījumā, bet arī liedz atgūt pārmaksāto Iedzīvotāju ienākumu nodokli," pauda VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Kā uzsver VID, nereģistrēta pakalpojumu sniegšana kropļo gan konkurenci, gan arī apdraud klientu veselību un pat dzīvību.

"Ir vairākas veselības aprūpes sfēras, kurās klienti labprātīgi izvēlas pakalpojumus par tirgum neatbilstošu cenu, pārgalvīgi apdraudot veselību. Pēdējā laikā daudz šādu gadījumu ir bijis, piemēram, plastiskajā ķirurģijā," tikšanās laikā norādīja VADDA izpilddirektore Ināra Pētersone.

Asociācija un VID bija vienisprātis, ka viskritiskākā situācija patlaban ir privātajā biznesā mazo un vidējo uzņēmumu sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!