Foto: LETA

Augustā Eiropas Savienības (ES) augstākajā virsotnē Monblānā plānots uznest mastu un tajā pacelt Latvijas karogu, tādējādi uzstādot Ginesa pasaules rekordu, piektdien žurnālistus informēja idejas autori.

Iniciatīvas rīkotāju pārstāvis Ansis Egle klātesošos informēja, ka šāds notikums pasaulē līdz šim nav ticis īstenots, tādēļ plānotais pasākums ticis reģistrēts Ginesa rekordu grāmatā kā Ginesa rekorda pieteikums. "Ļoti iespējams, šis gājiens pārvērtīsies par Ginesa rekordu par pasaulē augstāk uznesto karoga mastu un tajā uzvilkto karogu," skaidroja Egle.

Idejas autors Aldis Kunšteins norādīja, ka pirms desmit gadiem jau kāpis Monblāna virsotnē, un pēc kāpiena viņš sapratis, ka tas būtu liels izaicinājums, uznest karoga mastu šī kalna virsotnē un uzvilkt tajā Latvijas karogu. Tādējādi tiktu realizēts "traks, neparasts, ambiciozs, lielisks un riskants piedzīvojums". "Visa pamatā ir Latvija. Tādējādi mēs demonstrētu lepnumu par savu valsti," piebilda Kunšteins.

Egle vērsa uzmanību, ka kalnā tiks nests masts, kas iepakots speciālā somā, lai grupas dalībnieki pārmaiņus to varētu nest, masta pēda un Latvijas karogs. "Ceļš uz Monblāna virsotni nav vienkāršs, ir šauri posmi, dažādi pagriezieni, un tajos būs jālavierē ar desmit metrus augsto mastu, kam nepieciešama speciāla sagatavošanās," teica iniciatīvas rīkotāju pārstāvis, piebilstot, ka masta nešana jau tikusi izmēģināta Siguldā, Reiņa trasē. Viņš arī uzsvēra, ka Monblāna virsotnē ir liels vējš, tādēļ masta uzstādīšana un karoga uzvilkšana nebūs vienkārša.

Iniciatīvas grupā ietilpst dažādu nozaru pārstāvji, tostarp studenti, uzņēmēji, sportisti, arhitekti, mediju speciālisti un citu nozaru pārstāvji - burātājs Māris Birzulis, kalnos kāpējs Rolands Laveiķis, dizainers Aldis Rocēns, uzņēmēja Ilze Seržāne, arhitekte Edīte Bokāne, inženieris Matīss Kalvāns, fotogrāfs Kristaps Mozgirs, uzņēmēji Andrejs Straume un Andris Citko.

Straume norādīja, ka tas būs īstais brīdis, kad izkāpt no komforta zonas un pamēģināt ko jaunu. Viņš to raksturoja kā piedāvājumu, kas rodas vienreiz dzīvē. Savukārt Bokāne skaidroja, ka, paceļot Latvijas karogu, izrādīt godu un cieņu savai zemei, ģimenei, draugiem un domubiedriem, kas veido Latviju, ir tas, ko viņa vēlas sasniegt reizē ar Monblāna virsotni, paralēli stiprinot ticību savām spējām, prasmi uzticēties un darboties komandā, kā arī ekspedīcijas laikā sakārtot domas.

6. augustā paredzēta izbraukšana no Rīgas uz Šamonī, bet 9. augustā plānots sākt adaptāciju un treniņus. 12. augustā tiks uzsākts karoga masta nešanas pirmais posms no bānīša gala stacijas līdz alpīnistu nakšņošanas mītnei "Refuge de Tete Rousse" 3167 metru augstumā. Savukārt 16. augusts būs pēdējais termiņš, lai doties uz virsotni un atgriezties nakšņošanas vietā "Refuge du Gouter". Bet 17. augustā plānota atgriešanās Šamonī.

Monblāns, kura augstums sasniedz 4808 metrus, atrodas uz Itālijas ziemeļrietumu robežas ar Franciju .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!