Foto: Shutterstock
Ģimenes ārsti un citi speciālisti reģionos izjūt traucējumus e-veselības darbībā un tie sagādā problēmas, pastāstīja medicīnisko iestāžu vadītāji.

Pašvaldības aģentūras "Iecavas veselības centrs" direktors Sandris Kaidaks klāstīja, ka sistēma strādā "kā pa celmiem". Pašlaik sistēmā nevar izrakstīt e-receptes, tāpēc speciālisti tās sagatavo papīra formā.

"Piecos mēnešos neesam sagaidījuši, ka viss strādātu, kā nākas. Gala lietotājam iemesli, kur ir problēma, nav zināmi," atzina Kaidaks.

Veselības centra vadītājs uzskata, ka pērnā gada ārstu protesti, paužot bažas par sistēmas darbību, bija pamatoti. Viņš gan atturējās komentēt, vai arī tagad speciālistiem būtu jāvienojas protesta akcijā.

Arī Irlavas Sarkanā Krusta slimnīcas vadītājs Kaspars Kārkliņš atzina, ka "ģimenes ārsti spļaudās", lietojot e-sistēmu. Viņaprāt, problēmas novēršanai nepieciešams valstisks risinājums, jo datortehnika iestādē ir jauna, lai arī no valsts vadības izskanēja informācija, ka normālu sistēmas funkcionēšanu nespēj nodrošināt ārstu un iestāžu tehnika.

Savukārt Bauskas slimnīcas valdes locekle Mirdza Brazovska atzina, ka slimnīcā izrakstīto recepšu un darba nespējas lapu apjoms ir daudz mazāks nekā ģimenes ārstu praksēs, taču arī ārstniecības iestāžu speciālisti saskaras ar grūtībām. Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) paziņojuma par pārtraukumiem sistēmas darbībā slimnīcā izdots rīkojums par recepšu izrakstīšanu papīra formātā.

"Tas, ka mēs paspējam izrakstīt e-recepti, nenozīmē, ka pacients paspēs recepti atprecot aptiekā, jo sistēmā var rasties problēmas," stāstīja Brazovska.

Slimnīcas speciālisti sistēmu kopumā atzinuši par labu, taču ar nosacījumu, ka tā strādās bez ievērojamiem traucējumiem, kā tas ir pašlaik.

Kā ziņots, pēdējās nedēļās e-veselības sistēmā ir novērojami bieži darbības traucējumi. NVD pārstāve Evija Štālberga skaidroja, ka sistēma tika projektēta pirms desmit gadiem un daļēji neatbilst mūsdienu prasībām, tāpēc tagad sākta tās pilnveide, kā rezultātā rodas traucējumi.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija paziņoja, ka ārstu pacietība darbā ar e-veselības sistēmu ikdienas trūkumu un traucējumu dēļ zūd, kā rezultātā biedri sākuši aicināt asociāciju organizēt protesta akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!