Pirmdien Rīgā notiek augsta līmeņa starptautiska konference "Eiropa. Pēc 100 Pirms". To rīko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Latvijas Institūts un Latvijas Politologu biedrība. Pasākuma video tiešraidi iespējams vērot portālā "Delfi".

Konferencē būs trīs paneļi - politika, ekonomika, kultūra. Konferencē atkāšanas runas teiks premjers Māris Kučinskis, eksprezidente Vaira Vīķe - Freiberga, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Konference pulcē pārstāvjus no valstīm, kuras parādījās Eiropas politiskajā kartē Pirmā pasaules kara beigās. Eksperti un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji no Austrijas, Igaunijas, Somijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Ukrainas un citām valstīm Rīgā sniedz savu redzējumu un dalās ar labās prakses piemēriem, ko šīs valstis tagad un nākamajos 100 gados var dot Eiropai.

Visas 10 valstis savulaik vēlējās izveidot demokrātiskas politiskās sistēmas. Taču tikai dažām izdevās pasargāt trauslo demokrātiju pret autoritārisma un totalitārisma režīmu vilni Eiropā. Viens no iemesliem, kas ļāva šiem nedemokrātiskajiem režīmiem uzplaukt, bija populisms, kas apdraud Eiropu arī šodien. Eiropas atdzimšana pēc Otrā pasaules kara un pēc aukstā kara beigām bija iespējama, pateicoties demokrātiskajām vērtībām. Demokrātija ļāva panākt mieru pēckara periodā un ir veicinājusi vienotas Eiropas izveidi pēdējās desmitgadēs.

Konference meklēs atbildes un diskutēs par to, kāda ir demokrātijas nākotne? Kāda ir vēsturiskā ekonomisko krīžu pieredze pēdējo 100 gadu laikā? Kā pēdējos 100 gados pieredzētās vērtību un sistēmu krīzes demokrātijas un totalitārisma dueļa ietvaros ir ietekmējušas Eiropas identitāti? Kāda ir mūsdienu Eiropas sabiedrības vīzija nākamajiem 100 Eiropas gadiem?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!