Foto: F64
Nākamā gada 4. maijā Nacionālo bruņoto spēku parāde par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai notiks Jēkabpilī.

Nākamā parādes uzņēmējpilsēta tika noskaidrota piektdien Madonā notiekošajā militāro spēku parādē, Madonas pilsētas vadībai nodod Latvijas karogu Jēkabpils pilsētas vadībai.

Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18. novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju - valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu.

Šogad Nacionālo bruņoto spēku diena norit Madonā.

Militāro parādi Madonā, kurā piedalās vairāk nekā 700 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandē Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris Mareks Ozoliņš, bet to pieņem valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Parādē vērojama Latvijas bruņoto spēku haubices, kuras iegādātas no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās. Tāpat parādē var redzēt kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas, ko Nacionālie bruņotie spēki iegādājušies no Lielbritānijas.

Parādes apmeklētāji var vērot arī sabiedroto valstu bruņutehniku, piemēram, Spānijas bruņoto spēku kājnieku kaujas mašīnas "Pizarro", Kanādas bruņoto spēku vieglās kaujas bruņumašīnas, kā arī Slovēnijas un Albānijas bruņoto spēku militāro tehniku.

Parādi noslēgs Latvijas un sabiedroto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts robežsardzes bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kurā tikai lidojumam labvēlīgos laika apstākļos, tādējādi neradot apdraudējumu parādes vērotājiem, būs redzami arī Gaisa spēku helikopteri, Valsts robežsardzes helikopteri, kā arī ASV helikopteri "Black Hawk" un NATO gaisa kuģu, kas veic NATO gaisa telpas patrulēšanu virs Baltijas valstīm, pārlidojums.

Par parādes muzikālo noformējumu rūpējas Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!