Foto: LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vairākums konceptuāli ir atbalstījis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzītās izmaiņas augstskolu akreditācijas regulējumā.

Piedāvātās izmaiņas paredz veikt augstskolu un koledžu akreditāciju uz sešiem gadiem ar tiesībām akreditāciju attiecināt uz studiju programmām.

IZM piedāvājumā paredzēts augstskolu akreditāciju pēc jaunā regulējuma veikt 2024. gadā, pārējām augstākās izglītības institūcijām nosakot citu termiņu. Tomēr par konkrēto priekšlikumu, kas paredz šo termiņu, un arī citiem priekšlikumiem komisija vēl nav balsojusi - iesniegtos priekšlikumus komisijā paredzēts skatīt arī maija pirmajā pusē.

Tāpat līdz 2024. gadam plānots veikt studiju programmu akreditāciju, ar ko tiks aizstāta likumā pašlaik spēkā esošā studiju virzienu akreditācijas sistēma.

Aprīļa beigās notikušajā komisijas sēdē par piedāvātajām izmaiņām un termiņiem raisījās arī emocionālas debates, pēc kurām izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) piedāvāja "kompromisa variantu", kas paredz gaidāmās izmaiņas sākt gadu vēlāk, nekā sākotnēji bija iecerēts. Politiķis gan akcentēja, ka šāds piedāvājums ir spēkā tikai tad, ja šo laiku plānots izmantot lietderīgi, lai virzītos uz iecerētajām izmaiņām, nevis, lai vilcinātu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!