Foto: DELFI

Pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām Rīgā atjaunota kādas sen dibinātas arodbiedrības darbība, kas cenšas panākt, lai tajā iestājas uzņēmuma "Rīgas satiksme" darbinieki, turklāt cilvēki saņēmuši draudus – ja neiestāsies arodbiedrībā, viņiem draudot dažādas sankcijas vai pat atlaišanas, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Raidījums ziņo, ka agrākā par partijas "Saskaņa" "kabatas arodbiedrību" sauktā arodbiedrība "LABA" kritusi nežēlastībā un no "Rīgas satiksmes" un "Rīgas namu pārvaldnieka" faktiski izspiesta.

"Nekā personīga" atgādina, ka arodbiedrība "LABA" bijis ērts instruments "Saskaņas" rokās. Tā izmantota, kad partijas atbalstam bija nepieciešams rīkot piketus un demonstrācijas. Labajos laikos LABA saņēma dāsnas dotācijas no "Rīgas satiksmes" (RS) un "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) – attiecīgi pusotru miljonu un pusmiljonu eiro. Tas nozīmē, ka arodbiedrību uzturēja no pašvaldības uzņēmumu budžetiem, lai arī tai bija jābūt neatkarīgai organizācijai, kas cīnās par ierindas darbinieku tiesībām.

Naudas pārvaldībai bija izveidots "Arodbiedrību koordinācijas centrs", kura vadībā darbojās Raimonds Gailis un Vitālijs Reinbahs. Pēc 2017. gada pašvaldību vēlēšanām "LABA" draudzība ar "Saskaņu" strauji aprāvās. RS un RNP iesaldēja koplīgumu un naudas plūsma apstājās. Atklātībā parādījās aizdomīgi darījumi, kas notikuši izmantojot arodbiedrības kasē esošo naudu.

Kā raidījumam apstiprinājusi Ekonomikas policija, šobrīd joprojām notiek izmeklēšana par darījumu, kad arodbiedrība iegādājusies savulaik vienam no tās līderiem Gailim piederējušu zemes gabalu, lai uz tā attīstītu sporta kompleksu.

Reinbahs savukārt krāpniecībā vainojot citu savu agrāko kolēģi no arodbiedrību jumta organizācijas Osvaldu Sausverdu. Viņš pēc Rienbaha domām piesavinājies arodbiedrības naudu, vēsta raidījums.

Tāpat "Nekā personīga" norāda, ka tam kļuvis zināms – skaļo skandālu ēnā RS pirms šī gada Saeimas vēlēšanām notiek mēģinājumi audzēt muskuļus citai jau pirms vairākiem gadiem izveidotai arodbiedrībai. Tā savulaik dibināta, lai aizstāvētu šoferus, kas strādāja miljonāra Adigjozala Mamedova uzņēmumā "Rīgas sanitārā transporta autobāze".

Pirms vairākiem gadiem Latvijas Operatīvā un medicīniskā transporta autovadītāju arodbiedrība jeb saīsinājumā LOMTAA nonākusi RS un strādājusi "LABA" paspārnē. Arī tai bijis slēgts līgums ar RS, kas šobrīd uz laiku ir iesaldēts.

Raidījums vēsta – lai šo koplīgumu reanimētu un LOMTAA kļūtu par galveno RS darbinieku pārstāvi un varētu cerēt arī uz dāsnajiem maksājumiem no pašvaldības uzņēmuma, tai savās rindās būtu jāpārvilina 51% no visiem RS darbiniekiem.

Vairāki tramvaju, trolejbusu un autobusu šoferi, kuri piekrituši sarunai tikai ar nosacījumu, ka TV3 neatklās viņu sejas, stāstījuši, ka uzņēmumā pēdējo nedēļu laikā izvērsta aktīva aģitācija, lai pārliecinātu cilvēkus kļūt par LOMTAA biedriem. Darba vietās aģitbrigādēs esot iesaistījušies arī RS "vadošie cilvēki", kuri darbiniekiem draudot ar dažāda veida sankcijām.

Lai RS darbiniekus pievilinātu, arodbiedrība solot, ka jaunajiem biedriem līdz pat gada beigām netiks prasīta biedru nauda. Kā balva par iestāšanos katram darbiniekam tiekot piešķirts pusdienu talons 3,50 eiro vērtībā.

Ervīns Kubliņš, kurš vada šo arodbiedrību, plašāk skaidrot savus plānus TV3 nevēlējās. Darbinieku stāstīto, ka viņiem piedraudēts ar atlaišanu, ja viņi nepiekritīs iestāties LOMTAA rindās, Kubliņš nosaucis par nepatiesību, kā arī apgalvojis, ka "Saskaņu" pirms vēlēšanām viņu organizācija nereklamēs.

"Nekā personīga" vēsta, ka raidījuma rīcībā nonācis ieraksts no šonedēļ notikušās arodbiedrības LOMTAA aģitācijas pasākuma RS, kurā arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Kubliņš apgalvojos, ka viņi strādāšot cieši kopā ar uzņēmuma vadību un uz liekiem asumiem iet nav gatavi.

Kā raidījumam stāstījuši RS darbinieki, pagājušajā gadā īsi pirms pašvaldību vēlēšanām, RS un arī RNP pēkšņi saviem darbiniekiem izmaksājis prēmijas – RS darbiniekiem ap 50 eiro, RNP – ap 100 eiro.

Prēmijas izmaksa redzama arī "Nekā personīga" rīcībā nonākušā kāda uzņēmuma RS darbinieka algas lapiņā – pirms nodokļiem 73 eiro. RS vadītājs apgalvojis, ka tas bijis maksājums pēc finanšu gada beigām.

RS darbinieki tikmēr sacījuši, ka prēmijas ierasti viņi saņemot gada beigās, bet šis bijis vienreizējs maksājums – piemaksa pirms vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!