Foto: AFP/Scanpix/LETA
Jau astoņus gadus ir spēkā prasība, ka nepilngadīgas personas solāriju drīkst apmeklēt tikai ar ģimenes ārsta apliecinošu izziņu. Taču pavisam nesen 18 gadu vecumu sasniegušas jaunietes portālam "Delfi" atklāj, ka, vēl esot nepilngadīgas, bieži apmeklējušas solārijus bez personu apliecinošu dokumentu uzrādīšanas. Veselības inspekcija par šādiem pārkāpumiem gan sūdzības nesaņemot.

"Man bija kādi 16, 17 gadi, kad es sāku apmeklēt solāriju, dokumentus man nejautāja. Tas, iespējams, tāpēc, ka izskatos vecāka par saviem gadiem," portālam "Delfi" atklāj nu jau pilngadību sasniegusī Kristīne. Meitene stāsta, ka nav bijusi tāda reize, kad viņa solārijā neesot ielaista.

Noteikumi par kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojuma higiēnas un nekaitīguma prasībām un šo prasību uzraudzības kārtību paredz: "Lai pārliecinātos par patērētāja vecumu, solārija personālam jāpieprasa, lai patērētājs uzrāda personu apliecinošu dokumentu vai autovadītāja apliecību."

"Es domāju tā – ja man pajautās tos dokumentus, tad neko, iešu projām un izmēģināšu citu vietu. Tas ir tāpat kā ar Vecrīgu – nelaiž iekšā, ej uz citu klubu," pieredzē dalās jaunā sieviete. Viņa atklāj, ka solāriju apmeklēšanai vienmēr mērķtiecīgi izvēlējusies vietas, kurās darbinieki viņu nepazīst un nezina viņas vecumu. Parasti tas esot bijis Rīgas centrā. "Rajonā, kurā dzīvoju, neriskēju iet uz solārijiem," atzīst Kristīne.

Jaunā dāma atklāj, ka pārsvarā uz solāriju dodas ziemā, kad Latvijā sauli noķert nevar. Pašlaik 18 gadus vecā Kristīne mākslīgā iedeguma vietas apmeklē aptuveni divreiz mēnesī: "Es zinu, kāds ir solārija radītais kaitējums, taču, ja tā padomā – cik laba ir tā pārtika, kuru ikdienā lietojam?"

Sūdzības līdz solāriju saloniem nenonāk

Kristīne atklāj, ka visbiežāk izmantojusi uzņēmuma "Oxy Club" sauļošanās salonu piedāvātos pakalpojumus. Sarunā ar portālu "Delfi" uzņēmuma pārstāve Oksana atklāja, ka "darbinieki ir apmācīti un informēti, ka nepilngadīgas personas solāriju apmeklēt nedrīkst".

"Līdz šim gan tādu gadījumu dzirdu pirmo reizi. Pie mums ne klienti, ne nepilngadīgo vecāki nav vērsušies ar iesniegumiem vai sūdzībām," uzņēmuma pārstāve skaidro. "Protams, ka mēs gribam, lai klientu būtu vairāk, tomēr mūsu plānos nav iedzīvoties uz naudas iekasēšanu no nepilngadīgajiem. Zaudējumi var būt daudz lielāki," viņa atzīst.

"Šis jautājums noteikti atkārtoti tiks izrunāts ar mūsu darbiniekiem. Vēlreiz atgādināšu, ka pie jebkurām šaubām par personas vecumu ir vēlams dokumentus tomēr pajautāt," sola solāriju centra "Oxy Club" pārstāve.

Svarīgākais - būt pārliecinātai

Līdzīga pieredze ar sauļošanos ir arī Beatrisei. "Kad nebiju pilngadīga, diezgan bieži gāju uz solārijiem sauļoties. Tas patiesībā notiek ļoti vienkārši. Man atliek pārliecinoši ienākt solārijā, administratorei pateikt, ka esmu tur bijusi jau vairākas reizes un es tieku sauļoties," stāsta 18 gadus vecā Beatrise. "Es tēloju, ka esmu jau tur simto reizi. Administratore tikai pajautā, vai man nevajag krēmiņu, un es eju iekšā," meitene skaidro.

Viņa atklāj, ka, vēl nebūdama pilngadīga, apmeklējusi solārijus dažādās vietās gan tuvāk, gan tālāk no Rīgas centra, bet dokumentus uzrādīt viņai nekad nav prasīts. "Ja kādreiz administratore aizdomīgi noskatās, pārliecinoši saku, ka man ir 18, 19 gadu un jau iepriekš esmu bijusi solārijā. Vienmēr uzķeras," Beatrise dalās ar savu pieredzi.

"Viņiem katrā kabīnītē ir ierāmēti drošības un lietošanas noteikumi. Es to, protams, apzinos, es zinu, uz ko es eju," meitene skaidro, tomēr vēlme iegūt skaistu, brūnu iedegumu ir lielāka. Arī tagad Beatrise turpina apmeklēt solārijus un tā gatavojas vasaras sezonai.

"Es nedomāju, ka solāriju darbinieces vēlas iekasēt vairāk naudas. Problēma ir tā, ka jaunietes mūsdienās izskatās daudz vecākas par saviem gadiem, tāpēc administratores ir apmulsušas. Tomēr, protams, ka drošības pēc vajadzētu pajautāt tos papīrus."

Biežākie pārkāpumi solārijos

Solāriju darbības un tiem noteikto higiēnas prasību uzraudzību un kontroli veic Veselības inspekcija. Plānveida kontroles tiek veiktas reizi trīs gados, un par prioritāti izvirzīti tie solāriji, kuros iepriekš konstatēti pārkāpumi, kā arī solāriji, kuri nesen atvērti, atklāj Veselības inspekcijas analītiķe Elīna Ķimene. Viņa skaidro, ka 2017. gadā inspekcija veikusi 147 plānveida kontroles vietās, kas sniedz solārija pakalpojumus.

Visbiežāk konstatētie pārkāpumi saistībā ar solārija darbību bija tas, ka nav medicīniskās apliecības par kursa "Kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojumiem noteiktās higiēnas prasības" noklausīšanos, uz vietas nav personas medicīniskās grāmatiņas, kā arī nav tīrīšanas un dezinfekcijas plāns, liecina Veselības inspekcijas sniegtie dati.

Ja pakalpojuma sniedzējs neievēro inspekcijas uzdotos pasākumus pārkāpumu novēršanai, Veselības inspekcijai ir tiesības apturēt uzņēmuma vai tā sniegto pakalpojumu darbību. Līdz šim gan inspekcijas praksē nav bijuši gadījumi, kad solāriju saloni tiktu slēgti pārkāpumu dēļ.

Inspekcijas pārstāve arī papildina, ka līdz šim nav saņemtas sūdzības no iedzīvotājiem par gadījumiem, kad solārija pakalpojumi sniegti nepilngadīgām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!