Foto: DELFI
Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore 18. aprīlī tiesai nodevusi krimināllietu par divu maksātnespējas administratoru pretlikumīgām darbībām, informēja Ģenerālprokuratūrā.

Vienai personai inkriminēta izspiešana, proti, persona pieprasījusi bez tiesiska pamata atdot mantu, piedraudot radīt citu būtisku kaitējumu, kā arī tirgošanās ar ietekmi - materiālu vērtību pieprasīšana sev, lai, izmantojot savu profesionālo stāvokli, prettiesiski ietekmētu valsts amatpersonas darbību un lēmuma pieņemšanu personas interesēs.

Savukārt otra persona apsūdzēta par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja valsts amatpersona aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma un uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu ar likumu aizsargātām personas interesēm, un ja ar to pārvaldības kārtībai un ar likumu aizsargātām personas interesēm radīts būtisks kaitējums.

26. martā kriminālprocess pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 319. panta 1. daļas, Krimināllikuma 183. panta 1. daļas un Krimināllikuma 326.1 panta 2. daļas.

Par tirgošanos ar ietekmi, proti, par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma pieņemšanu vai par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieprasīšanu sev vai jebkurai citai personai, lai tā, izmantojot savu dienesta, profesionālo vai sociālo stāvokli, prettiesiski ietekmētu valsts amatpersonas darbību vai pamudinātu kādu citu personu prettiesiski ietekmēt valsts amatpersonas darbību vai lēmuma pieņemšanu jebkuras personas interesēs, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, un ja ar to valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm radīts būtisks kaitējums, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Par izspiešanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Apsūdzētie savu vainu viņiem inkriminēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanās neatzīst.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Jau ziņots, ka 2017. gada septembrī Valsts policija nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu pret diviem maksātnespējas administratoriem, no kuriem viens bija Nauris Durevskis.

Policija rosināja prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Durevski par kukuļa izspiešanas mēģinājumu. Izmeklēšanas gaitā par aizdomās turēto tika atzīts vēl viens maksātnespējas administrators – 1980. gadā dzimis vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par darba pienākumu nolaidīgu pildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!