Foto: F64

Latvijas bruņotie spēki līdz ceturtdienas vakaram nav novērojuši Krievijas militārās aktivitātes raķešu šaušanai rezervētajā gaisa telpā virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā, pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) preses pārstāvis Kaspars Galkins.

Tāpat Latvijas robežu tuvumā nav konstatēti Krievijas lidmašīnas vai kuģi, kā tas iepriekš periodiski noticis.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) turpina novērot situāciju, norādīja Galkins, atgādinot, ka Krievija raķešu šaušanas pārbaudei paredzēto gaisa telpu virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā pieteikusi līdz ceturtdienas pulksten 23.

Plašākus secinājums par Krievijas pieteiktajām mācībām, ministrija varētu sniegt piektdien.

Arī Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs norādīja, ka ceturtdien nav novērota nekāda aktivitāte iepriekš rezervētajā gaisa telpā. Tāpat viņš atgādināja, ka šovakar pēc pulksten 23 civilajai aviācijai slēgtā gaisa telpa būs atvērta un pieejama lidojumiem.

Jau ziņots, ka Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs informējis Latvijas Civilās aviācijas aģentūru, ka Krievijas Jūras spēki no 17. līdz 19. aprīlim ir rezervējuši gaisa telpu un 19. aprīlī plāno veikt raķešu šaušanas pārbaudi gaisa telpā virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā, laikā no pulksten 11 līdz 23. 17. un 18.aprīlī Latvijas tuvumā nekādas Krievijas militārās aktivitātes netika konstatētas.

Krievijas puse ir aicināja Latvijas Civilās aviācijas aģentūru noteiktajā laika posmā slēgt gaisa telpu 20 kilometru augstumā raķešu šaušanai paredzētajā zonā aptuveni 40 kilometru no Latvijas krasta līnijas.

Latvijas AM joprojām uzskata šāda veida mācības Latvijas teritoriālo ūdeņu tiešā tuvumā par nepamatotām un provokatīvām, kā arī pauž bažas par Krievijas spējām nodrošināt drošību mācību laikā.

Krievijas Jūras spēki raķešu šaušanas mācības Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā bija pieteikuši arī no 4. līdz 6. aprīlim. Mācību laikā netika izšauta neviena raķete, bet šādas mācības uzskatāmas kā daļa no Krievijas stratēģiskās komunikācijas un spēka demonstrēšanas citām reģiona valstīm, iepriekš pauda eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!