Foto: Publicitātes foto

Arboristi, kuriem Rīgas dome bija lūgusi izvērtēt iespējamo apdraudējumu vēsturiskajai Georga Kūfalta veidotajai ozolu alejai pie Nacionālā teātra, atzinuši, ka ozoli alejā ir ļoti vērtīgi, raksta žurnāls "Ir".

Tādējādi dizaina biroja "H2E" projektētais vides objekts "Simtgades aleja" varētu apdraudēt šos kokus.

Rīgas domes Īpašuma departamentā iesniegtais SIA "Labie koki" arboristu izpētes atzinums par simtgadīgo ozolu aleju Rīgas centrā satur detalizētu informāciju par katru ozolu un secinājumu, ka šī aleja ir ļoti vērtīga, tāpēc aizsargājama.

Sabiedrības satraukumu radīja Rīgas domes iecere alejā uzstādīt dizaina biroja "H2E" tērauda instalāciju "Laika priekškars", kas ir veltījums valsts simtgadei, uzsver "Ir". "H2E" projekts uzvarēja pašvaldības konkursā par Latvijas simtgadei veltītu pilsētvides objektu, kura izveidei dome gatava tērēt 135 tūkstošus eiro.

Instalāciju ar vēsturiski nozīmīgiem gadskaitļiem bija paredzēts uzstādīt jau līdz 4. maijam. Tomēr šajā termiņā tas notikt nevarēs, jo arī Rīgas domes pārstāvji atzīst, ka projekts būs jāīsteno arboristu jeb kokkopju stingrā kontrolē.

Sākotnējais "H2E" piedāvājums paredz simtgades instalāciju izvietot alejā starp Nacionālo teātri un pilsētas kanālu, un "Ir" rīcībā esošie projekta zīmējumi rāda, ka ik pēc 3,5 metriem zemē metra dziļumā plānots iebetonēt apmēram 40 centimetru platus stabus. Tērauda instalācija krietni pārsniegšot cilvēka augumu - gadskaitļu virtene gar kokiem stiepšoties 2,5 metru augstumā. Objekts visvairāk iespaidošot pirmos desmit ozolus, skaitot no Valdemāra ielas.

SIA "Labie koki" vadītājs Edgars Neilands žurnālam "Ir" stāsta, ka speciālisti veikuši nopietnu alejas izpēti, iegūstot ziņas par katru koku. Vissliktākajā stāvoklī esot pieci ozoli tieši plānotās instalācijas zonā - no sestā līdz 11. kokam. Neilands pieļauj, ka tie bojāti Nacionālā teātra jaunās piebūves celtniecības laikā un pēc gadiem dažus varbūt nāksies nozāģēt. Viņš uzsver, ka aleja pie Nacionālā teātra ir ļoti vērtīga - ozoli ir seni un Latvijai nozīmīgi.

Arborists norādījis, ka jebkuri rakšanas darbi koku sakņu zonā pasliktina to stāvokli, tomēr esot iespējams uzlikt "H2E" projektēto instalāciju šajā vietā arī kokiem nekaitīgā veidā - bez rakšanas un betonēšanas. Pasaulē esot izgudroti veidi, kā to izdarīt. Kā piemēru viņš minējis Londonas "Mayfair" viesnīcas kokus, kas iebūvēti strūklakā. Šīs unikālās strūklakas izveidē koku sakņu sistēma tikusi nebojājot attīrīta.

"H2E" vadošais dizaineris un idejas autors Holgers Elers apņēmies ievērot arboristu ieteikumus, norāda žurnāls "Ir". Viņš uzsver, ka nekad neesot domājis brutāli rakt zemi pie koku saknēm un betonēt pamatus, bet gan instalāciju nostiprināt ar saudzīgu urbumu palīdzību. Mākslinieki esot gatavi kopā ar arboristiem izpētīt un atzīmēt vietas, kur drīkst urbt. Uz "Ir" jautājumu par dizainera apgalvoto, ka "saudzīgs urbums" rakšanas vietā ir labāks, Neilands atbildējis, ka tas ir draudzīgāk kokam, bet arī tā varot savainot saknes.

Jau ziņots, ka simtgades aleju plānots izveidot teritorijā no Nacionālā teātra ēkas austrumu fasādes līdz Pilsētas kanālam, ietverot arī teritoriju līdz ēkai Kronvalda bulvārī 4 - kādreizējai Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!