Foto: Publicitātes foto

Ņemot vērā ģeopolitiskās situācijas riskus, Daugavpils pašvaldībai būtu rūpīgi un atbildīgi jāizvērtē sadarbības partneru izvēle tramvaju vagonu iepirkumā, norādīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Vienlaikus viņš skaidroja, ka Krievijas kompānija "Transmašholding" šobrīd nav nedz Eiropas Savienības, nedz ASV apstiprināto sankciju sarakstā. Drēģeris arī piebilda – ja šajā procesā rodas neskaidrības, pašvaldība tiek lūgta vērsties Ārlietu ministrijā.

Jau ziņots, ka Satversmes aizsardzības birojam (SAB) ir nodota informācija par to, ka Daugavpilij tramvaju vagonus piegādās no Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksa, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Daugavpils pilsētas domes Centralizētās iepirkumu nodaļas izsludinātajā tramvaju vagonu iegādes konkursā uzvarējusi Lietuvā reģistrētā "Railvec". Uzņēmums apņēmies piegādāt Daugavpilij astoņus Krievijā Tveras vagonbūves rūpnīcā ražotus četrasu tramvajus par 4 953 000 eiro.

"Nekā personīgā" vēsta, ka tramvajus ražo Tveras pilsētas lokomotīvju rūpnīcā, kas pieder uzņēmumam "Transmašholding". Šī un citas koncerna rūpnīcas ir Krievijas ieroču ražotāji, kas izgatavo, piemēram, starta platformas starpkontinentālajām raķetēm. Koncerns esot plaši iesaistīts Krievijas militārajos pasūtījumos. Tā uzņēmums "Metrovagonmaš" ražo šasijas pretgaisa aizsardzības kompleksiem "Buk", "Tor" un "Tugansk", bet Kolomenskas rūpnīcā top dīzeļdzinēji Krievijas flotes zemūdenēm. Koncerna sastāvā ir arī separātistu kontrolē esošā Luhanskas lokomotīvju rūpnīca.

Par Daugavpils sadarbības partneri neizpratnē ir aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), jo ar tramvaju iegādi Daugavpils saistības pret Krievijas militāro rūpnīcu nebeigšoties. Ministrs saredz risku, ka Daugavpils sabiedriskais transports var kļūt atkarīgs no Krievijas militārā ražotāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!