Foto: F64

Rietumvalstis un Krievija meklēs diplomātiskus risinājumus konfliktam pēc raķešu triecieniem Sīrijā, sacīja Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Politiķis norādīja, ka ASV, Lielbritānijas un Francijas kopīgais raķešu trieciens Sīrijai bija diplomātiski un politiski ļoti svarīgs, lai dotu skaidru signālu Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam un Krievijai, ka ķīmisko ieroču izmantošana ir nepieļaujama.

"Tāpat svarīgi atzīmēt, ka tas bija labi mērķēts trieciens, lai minimizētu iespējamos civiliedzīvotāju zaudējumus, un vērsts tikai pret militāriem objektiem. Tagad vismaz uz laiku ir apturētas Sīrijas iespējas izmantot ķīmiskos ieročus," sacīja Kalniņš, norādot, ka arī Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja uzsvērusi, ka tas nebija mēģinājums mainīt režīmu Sīrijā un iejaukties pilsoņu karā.

Jautāts, vai šis raķešu trieciens vēl vairāk nepasliktinās Rietumvalstu un Krievijas attiecības, Kalniņš norādīja, ka attiecības pasliktinās visu laiku un tas notiek Krievijas rīcības dēļ, piemēram, kad pirms nedēļas Krievija nobloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju par Sīriju.

"Šaubos, vai situācija varētu vēl vairāk saasināties. Redzēsim, kas notiks tālāk, taču domāju, ka nākamie soļi būs diplomātiski. ASV, Lielbritānija un Francija nevēlas plašākus militārus pasākumus, tādēļ diplomātija turpināsies," skaidroja Kalniņš.

Viņš arī piebilda, ka svarīgi būs tas, kas tiks izrunāts pēc Krievijas ierosinājuma sasauktajā ANO Drošības padomes sēdē.

Kā ziņots, ASV, Francijas un Lielbritānijas bruņotie spēki sestdienas rītā deva raķešu triecienus Sīrijas armijas bāzēm un ķīmisko pētījumu centriem, tādējādi sodot prezidenta Bašara al Asada režīmu par iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!