Foto: LETA

ASV, Francijas un Lielbritānijas veiktie raķešu triecieni Sīrijas militārai infrastruktūrai ir atbilstoša rīcība, lai nepieļautu turpmāku ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem, paziņojusi Ārlietu ministrija (ĀM).

Ministrija skaidro, ka ķīmisko ieroču pielietošana ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un smags noziegums, kam nav un nevar būt attaisnojuma.

ĀM arīdzan pauž nožēlu par Krievija 10. aprīļa lēmumu ar veto tiesībām apturēt ANO Drošības padomes projektu, kas veiktu neatkarīgu izmeklēšanu par ķīmisko ieroču uzbrukumiem Sīrijā. "Šī ir jau sestā reize, kad Krievija izmanto veto tiesības saistībā ar ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā. Šāda rīcība negatīvi ietekmē starptautiskās sabiedrības diplomātisko rīcībspēju novērst ķīmisko ieroču izmantošanu," pausts ministrijas paziņojumā.

"Arī turpmākajās Drošības padomes sēdēs Krievija rīcība skaidri apliecināja to, kas ir bijis redzams jau vairākus gadus, kopš Krievija ar militāriem līdzekļiem iesaistījās Sīrijas konfliktā. Krievija aizstāv Sīrijas oficiālo varu, piesedzot un atbalstot tās noziedzīgo rīcību," uzsver ĀM. "Tādējādi šīs nedēļas laikā tika izsmeltas iespējas, lai panāktu diplomātisku risinājumu 7. aprīlī Dumā veiktā ķīmisko ieroču uzbrukuma seku izmeklēšanai."

Ārlietu ministrija aicina visas puses, īpaši Sīrijas valdību un Krieviju nekavējoties un pilnībā visā Sīrijas teritorijā ievērot ANO Drošības padomes rezolūciju 2401 par pamiera ieviešanu. Vienlaikus ministrija aicina konfliktā iesaistītās puses konstruktīvi iesaistīties ANO vadītajā miera sarunu procesā, lai panāktu konflikta politisku risinājumu saskaņā ar 2015. gada 18. decembrī pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju nr. 2254 par politiskās pārejas procesa elementiem Sīrijā.

Vēstīts, ka raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra – trieciens pa Sīrijas militārajiem objektiem ir pilnīgi leģitīms. Rinkēvičs noraida salīdzinājumus ar 2003. gada Irākas konflikta sākumu, uzsverot, ka tās ir "absolūti dažādas situācijas".

Ziņots, ka ASV un tās sabiedrotie naktī uz sestdienu, 14. aprīli, devuši raķešu triecienus pa militārajiem objektiem Sīrijā. Uzbrukums pamatots ar Sīrijas diktatora Bašara al Asada potenciālajiem ķīmiskajiem ieročiem un to iespējamo izmantošanu pret civiliedzīvotājiem.

Šāds lēmums pieņemts kā atbilde uz iespējamo pagājušajā nedēļas nogalē notikušo ķīmisko uzbrukumu Dumas pilsētai, kurā bojā gājuši daudzi desmiti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!