Foto: PantherMedia/Scanpix

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) konstatējusi būtiskus likuma pārkāpumus veidojot komiteju sastāvus Ķekavas novada domē, informē VARAM.

Ministrija pašvaldībai nosūtījusi vēstuli, kurā lūgts nekavējoties atcelt domes lēmumu, ar kuru tiek veiktas izmaiņas komitejās, neievērojot likumā noteiktās prasības.

Izvērtējums veikts pēc pašvaldības deputātu iesnieguma, kurā norādīta informācija par pašvaldības ārkārtas sēdes lēmumu, ar kuru tiek grozīts patstāvīgo komiteju sastāvs bez attiecīgo deputātu iesnieguma. Jānorāda, ka mainīt komitejas sastāvu, izslēdzot noteiktu deputātu no komitejas, dome ir tiesīga gadījumā, ja tiek saņemts atbilstošs iesniegums no attiecīgā deputāta.

Minētā lēmuma gadījumā komiteju sastāvs ir mainīts patvaļīgi, un deputāti ir izslēgti, neskatoties uz to, ka iesniegumi par izslēgšanu no komitejas nav saņemti un deputāti par to iepriekš pat nav bijuši informēti.

Konkrētajā gadījumā runa ir par pašvaldības deputātu Neilu Kalniņu (JKP), kurš marta sākumā ticis atcelts no priekšsēdētāja 2.vietnieka amata un izslēgts no komiteju sastāva. Kā sociālajā vietnē "Facebook" informē "Jaunās konservatīvās partijas" Ķekavas nodaļas pārstāvji, Kalniņš no amata atbrīvots sēdē, kurā pats nemaz neesot piedalījies, jo tajā brīdī esot bijis atvaļinājumā.

Kā teica pašvaldības priekšsēdētāja Viktorija Baire, viņa ministrijas vēstuli patlaban vēl saņēmusi nav un arī iepazinusies ar tās saturu nav. "Ja ministrijas pieprasījums atcelt izmaiņas būs pamatots ar normatīvajiem aktiem, mēs izvērtēsim turpmāko rīcību. Šobrīd man nav iemesla domāt, ka sēdē lēmums tika pieņemts pretlikumīgi," norādīja Baire.

Pēc VARAM parlamentārā sekretāra Jāņa Eglīta teiktā, pašvaldības vadītājam būtu jāatceras, ka feodālais periods jau sen ir beidzies, un likuma prasības ir attiecināmas uz visiem vienādi - bez izņēmumiem. "Ja Ķekavas novada deputāti nespēs nodrošināt normatīvo aktu ievērošanu, tad dome par rupjiem demokrātijas principu pārkāpumiem bez šaubu ēnas var tikt atlaista," pauž Eglīts.

VARAM uzsver, ka atkāpes no normatīvajos aktos noteiktā regulējuma nav pieļaujamas, līdz ar to Ķekavas novada domei nepieciešams nekavējoties novērst konstatētos pārkāpumus un informēt par to VARAM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!