Foto: F64

2017. gadā Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atļaujas darbam ar valsts noslēpumu atteicis 23 gadījumos, liecina biroja pagājušā gada darbības pārskata publiskojamā daļa.

Procedūra paredz, ka personai ir tiesības SAB pārsūdzēt pārējo valsts drošības iestāžu, proti, Drošības policijas (DP) un Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) pieņemtos lēmumus atteikt pieeju valsts noslēpumam. Līdz ar to 2017. gadā 23 gadījumos SAB atļaujas darbam ar valsts noslēpumu izsniegšanu ir atteicis, tajā skaitā izskatot DP un MIDD pieņemtos un birojam pārsūdzētos lēmumus.

Šajā periodā SAB sagatavojis un izsniedzis 584 speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu.

Birojs atgādina, ka kritēriji, pēc kuriem tiek lemts par speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu piešķiršanu vai atteikšanu, ir noteikti likuma "Par valsts noslēpumu" 9. pantā. SAB direktora lēmums par speciālās atļaujas atteikšanu ir pārsūdzams ģenerālprokuroram.

2017. gadā ģenerālprokuroram iesniegtas 17 pārsūdzības par SAB pieņemto lēmumu atteikt atļauju darbam ar valsts noslēpumu. 16 gadījumos ģenerālprokurors atzinis, ka SAB lēmums bijis pamatots un atbilstošs likuma prasībām. Vienā gadījumā ģenerālprokurors daļēji un uz laiku lēmumu atcēla, nododot atkārtotai skatīšanai.

SAB galvenie uzdevumi ir izlūkošana, pretizlūkošana un valsts noslēpuma aizsardzība. Atbilstoši likumā "Par valsts noslēpumu" noteiktajai kompetencei SAB līdztekus DP un MIDD īsteno valsts noslēpuma aizsardzības pasākumus. Valsts noslēpuma aizsardzības jomā SAB veic personu pārbaudes, pirms tām izsniedz speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu, kā arī pārbauda un sertificē darbā ar klasificētu informāciju izmantotas telpas. SAB veic valsts noslēpuma apstrādei paredzēto informācijas sistēmu akreditāciju.

Savukārt SAB apakšstruktūra Nacionālā drošības iestāde ir atbildīga par NATO un Eiropas Savienības (ES) klasificētās informācijas aizsardzību. Klasificētās informācijas aizsardzības pasākumi ir kopums, kas ietver personāla drošību, telpu fizisko drošību, dokumentu aprites drošību, informācijas drošību elektroniskajā vidē un industriālo drošību.

Nacionālās drošības iestādes funkciju ietvaros SAB ir atbildīgs par visu Latvijas NATO un ES klasificētās informācijas subjektu kontroli un attiecīgu sertifikāciju. Latvijas atbilstību NATO un ES klasificētās informācijas aizsardzības standartiem inspicē atbildīgās NATO un ES drošības struktūras.

2017. gadā SAB veicis pārbaudes un izsniedzis 1799 sertifikātus pastāvīgam darbam ar NATO klasificēto informāciju un 1860 sertifikātus pastāvīgam darbam ar ES klasificēto informāciju.

Piekļuve NATO un ES klasificētajai informācijai atteikta četrām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!