Foto: Reuters/Scanpix/LETA

4. martā Lielbritānijā, visticamāk, Krievijas īstenotais atentāts pret bijušo Krievijas izlūku Sergeju Skripaļu, kurā tika pielietota augsti toksiska viela un briesmām pakļauti vairāki desmiti apkārtējo cilvēku, apliecina Krievijas gatavību savu mērķu sasniegšanai īstenot arvien agresīvākas operācijas un arī turpmāk ieturēt konfrontācijas politiku, teikts Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pērnā gada darbības pārskatā.

Latvijas izlūkdienests norādījis, ka būtiskāko apdraudējumu Latvijas valsts drošībai rada Krievijas agresīvā ārpolitika, kas vērsta ne tikai pret Latviju, bet arī pret Baltijas jūras reģionu kopumā, kā arī uz NATO, Eiropas Savienības (ES) un Rietumvalstu vājināšanu.

Pieaugošus drošības riskus Latvijai rada Krievijas militārās aktivitātes reģionā, tomēr nozīmīgs apdraudējums ir saistīts arī ar nemilitārajiem Krievijas ietekmes instrumentiem, kuri, kā skaidro SAB, bieži ir diskrēti, bet ar ilgtermiņa efektu.

Krievijas pieaugošās kiberspējas un gatavība tās pielietot rada vienu no visstraujāk augošajiem draudiem Rietumvalstu drošībai. Pēdējos gados Krievija pret Rietumvalstīm īstenojusi vairākas sarežģītas un vērienīgas ietekmes operācijas, lai iespaidotu šo valstu iekšpolitiskos procesus, novērtējis birojs. Operācijās plaši izmantota kibertelpa un informatīvā vide.

SAB secinājis, ka 2017. gadā Krievijas īstenotās aktivitātes pret Latviju visaktīvāk izpaudās kā Krievijas ietekmes pasākumi informatīvajā telpā, darbs ar ietekmes aģentiem, tajā skaitā tautiešu politikas īstenošana, ekonomisko ietekmes instrumentu pielietošana, kā arī speciālo dienestu aktivitātes un pieaugoša aktivitāte kibertelpā.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Solsberi. Britu speciālisti noskaidroja, ka viņi saindēti ar nervus paralizējošo ķīmisko vielu no "Novičok" grupas, kura, kā uzskata britu valdība, varētu būt nākusi tikai no Krievijas un, visticamāk, pielietota ar Kremļa svētību. Maskava savu vainu notikušajā kategoriski noliedz un apsūdz Londonu tās apmelošanā.

Skripaļs Krievijā tika apsūdzēts par Krievijas izlūkošanas aģentu identitāšu nodošanu Apvienotās Karalistes Slepenajam izlūkošanas dienestam MI-6. Viņš bija viens no četriem ieslodzītajiem, kurus 2010. gadā Maskavā atbrīvoja apmaiņā pret 10 ASV spiegiem. Tad Skripaļs ieguva patvērumu Lielbritānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!