Foto: LETA

Administratīvā rajona tiesa pirmdien noraidīja partijas "Vienotība" pieteikumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) lēmumu, kas paredzēja partijai neizmaksāt valsts finansējumu, informēja tiesā.

Tiesa KNAB lēmumu atzina par tiesisku un pamatotu. Tiesa arī ņēma vērā administratīvā pārkāpuma lietā pierādīto apstākli, ka "Vienotība" 12.Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nav norādījusi visus vēlēšanu izdevumus, tas ir, izdevumus par radio reklāmu, reklāmu presē un vides reklāmu. Tiesa secināja, ka vienošanās par reklāmas pakalpojumu notiek darījuma rezultātā un šādā aspektā pretēji pieteicējas norādītajam nav būtiski, vai tiek konstatēts, ka attiecīgajā deklarācijā nav norādīti visi izdevumi, vai visi darījumi.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā noformēšanas dienas.

Kā ziņots, "Vienotība" 2016. gada decembrī apstrīdēja KNAB piemēroto sodu un lēmumu 2016. gada pēdējā ceturksnī partijai neizmaksāt finansējumu.

"Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars toreiz skaidroja, ka tiesa ir pieņēmusi izskatīšanai partijas iesniegto pieteikumu par KNAB lēmumu, sodu, kā arī to, ka 2016. gada pēdējā ceturksnī partijai netika izmaksāts finansējums, vēl pirms tāds lēmums oficiāli tika pieņemts.

Rīgas apgabaltiesa pirms tam nosprieda, ka "Vienotībai" būs jāmaksā KNAB piemērotais 4000 eiro sods saistībā ar 12. Saeimas vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem. Vienlaikus, stājoties spēkā tiesas spriedumam par sodu partijai, KNAB nolēma partijai pārtraukt valsts finansējuma piešķiršanu. Politisko organizāciju finansēšanas likumā teikts, ka KNAB lēmumu šādos gadījumos partija var pārsūdzēt tiesā, tomēr lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

KNAB vērsās pret "Vienotību", jo uzskatīja, ka tā 12. Saeimas priekšvēlēšanu izdevumos nav uzrādījusi visus tēriņus. 2015. gada 13. maijā KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja nolēma administratīvā pārkāpuma lietā, ar ko "Vienotība" tika saukta pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumu neievērošanu, uzlikt naudas sodu partijai 4300 eiro apmērā.

Tāpat KNAB pieņēmis lēmumu uzdot partijai "Vienotība" pārskaitīt valsts budžetā 41 779 eiro, kas ir summa, par kādu partija pārsniegusi atļautos priekšvēlēšanu izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!