Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai marta beigās lūgusi uzsākt kriminālvajāšanu pret personu par vairāk nekā 700 000 eiro liela zaudējuma nodarīšanu valsts budžetam, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Veicot apjomīgu izmeklēšanu, noskaidrots, ka fiziska persona, pret kuru lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, iespējamo noziedzīgo darbību īstenošanai pēc identiskās shēmas izmantojusi Latvijā un Lietuvā reģistrētus uzņēmumus.

Latvijā reģistrētie uzņēmumi veica saimniecisko darbību, deklarējot preces piegādi un pakalpojumu sniegšanu, aprēķinot valsts budžetam maksājamo pievienotās vērtības nodokli, bet aprēķināto nodokļu nomaksu neveica. Tādējādi maldināta nodokļu administrācija par finanšu līdzekļu trūkumu, ka darījumu partneri nav norēķinājušies, līdz ar to nav finanšu līdzekļu, lai nomaksāt tekošos nodokļus.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka shēmā iesaistīto uzņēmumu darījumu partneri pēc vienošanās ar personu, pret kuru lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, novirzīja naudas līdzekļus uz šai personai piederošo Lietuvā reģistrēta uzņēmuma kontiem.

Tā rezultātā šie finanšu līdzekļi nonāca šīs pašas fiziskās personas rīcībā, kurus tā izmantoja pēc saviem ieskatiem dažādām citām vajadzībām.

Šo shēmu rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 700 000 eiro apmērā.

Kriminālprocesā apvienoti trīs VID Finanšu policijas pārvaldē 2014. gadā uzsāktie kriminālprocesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!