Foto: LETA

Rīgas domes Attīstības komitejas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs pēdējos četros gados paša pārstāvētajai partijai "Saskaņa" ziedojis 25 000 eiro, bet "Saskaņas" jauniešu atbalsta organizācijai "Young.lv" – 13 000 eiro, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Viņa bijusī dzīvesbiedre, partijas aktīviste Jeļena Jakovļeva politiskajam spēkam ziedoja 36 000 eiro un vēl 20 000 "Young.lv".

Raidījums atzīmē, ka viņus abus vieno ne tikai partija, bet arī kāda darījuma virkne, proti, biedrības valdes locekle iepirkumu īstenošanas laikā bija Tolstoja bijusī dzīvesbiedre Jakovļeva. Tolstojs kā toreiz, tā arī tagad pārstāv līgumslēdzēja otru pusi "Rīgas tūrisma attīstības biroju", kur ir valdes loceklis un iepirkumu komisijas vadītājs. Viņa paraksts ir uz līguma ar bijušās sievas vadīto biznesa klubu.

Tolstojs raidījumam atzina, ka slēgt līgumu ar organizāciju, kurā viņa bijusī dzīvesbiedre ir vadītāja "nav kaut kāds noteikumu pārkāpums". Interešu konfliktu viņš tajā nav saskatījis. "Vot ticiet man, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) mums pārbauda katru līgumu, un, vot katru mēnešu es staigāju uz KNABu un mēs visu tur pārbaudījām, lai viss būs kārtībā, lai nebūs nekādas problēmas. Sakarā ar to nebija nekādas problēmas," atzinis Tolstojs.

Raidījums norāda, ka "Saskaņu" atbalstījusi ne tikai Tolstoja bijusī sieva, bet arī otra Starptautiskā biznesa kluba valdes locekle Inna Novika, pēdējo trīs gadu laikā ieskaitot 21 000 eiro.

"Nekā personīga" vēsta, ka pats "Saskaņas" priekšsēdētājs un Rīgas mērs Nils Ušakovs politiskajam spēkam nav ziedojis neko. Vaicāts, kāpēc partijai kopš 2010. gada nav ziedojis, viņš raidījumam atbildējis: "Tas ir labs jautājums. Es padomāšu un pakonsultēšos ar ģimeni".

Savukārt Rīgas domes "Saskaņas" deputāts Vadims Faļkovs par darbu domē 2016. gadā saņēma 7400 eiro, bet liekāku atalgojumu – 14 800 eiro gadā – viņam nodrošināja uzņēmums "Rīgas satiksme", kur viņš gan reizi mēnesī brīvdienās vadījis trolejbusu, gan bijis sabiedrisko attiecību speciālists, kurš apkopo publikācijas. Vēl 5000 eiro Faļkovs saņēmis Saeimā, jo ir parlamenta deputāta Ivana Klementjeva palīgs.

No 2014. gada Faļkovs Saskaņai noziedojis nepilnus 2000 eiro, lai gan nav partijas biedrs, jo tāda esot bijusi vienošanās ar frakcijas vadītāju Maksimu Tolstoju – ziedot desmito tiesu no deputāta algas.

Faļkovs raidījumam sacījis, ka "tā, es runāju ar frakcijas vadītāju par jautājumu, kā biedra naudu es maksāt nevaru juridiski, bet es negribu, teiksim tā, palikt malā, ja šis politiskais spēks mani izvirzīja šim amatam. Attiecīgi mēs pienācām pie slēdziena, ka 10% no deputātu atalgojuma es pārskaitīšu tā kā ziedojumus. Tieši tā arī ir".

Raidījums atzīmē, ka Faļkova ziedojums ir rekordzems uz citu "Saskaņas" domes deputātu fona.

Raidījums vēsta, ka domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks kopš 2014. gada partijai ziedojis 10 000 eiro. Viņam bija iespējas ziedot, jo papildus 27 000 eiro lielajai algai domē saņēmis arī 45 000 kā Rīgas brīvostas valdes loceklis.

Iepriekšējā domes sasaukuma laikā 35 000 eiro "Saskaņai" ziedojis savulaik pazīstamais cīnītājs pret spaisu Sandris Bergmanis. Vladimirs Frolovs partijai "Saskaņa" pēdējā domes sasaukuma laikā ziedojis nepilnus 10 000 eiro, sporta treneris Jefimijs Klementjevs biedru naudā samaksājis 6500 eiro un "Young.lv" – 7000 eiro.

Raidījums atgādina, ka "Young.lv" nodrošina atbalstītājus "Saskaņas" aktivitātēm. Biedrība atrodas "Saskaņas" biroja telpās un to vada Ušakova bijusī dzīvesbiedre Jeļena un Rīgas domes nodibinājuma "Riga.lv" darbiniece Anita Pokrovska.

"Young.lv" atbalstījis arī deputāts Igors Kuzmuks ar 2500 eiro. Partijai ziedojis 10 000 eiro, bet biedra naudā samaksājis 12 000 eiro. Kuzmuks ir padomes loceklis "Rīgas autoostā", tur nopelnot 17 800 eiro. Deputātam ir arī uzņēmuma līgums ar "Rīgas satiksmi" par 19 000 eiro.

Pagājušajā gadā domē iekļuva Regīna Ločmele-Luņova, kura ir valdes locekle "Rīgas tūrisma attīstības birojā", kas viņai maksā 31 000 eiro un "Riga.lv", kur viņa saņēmusi 4680 eiro. Partijai kopš 2014. gada viņa ziedojusi aptuveni 3000 eiro.

Vairāk ziedojis viņas tēvs, ilggadējais Rīgas domnieks Jānis Ločmelis – 5500 eiro. Ločmelis papildus domes deputāta 10 000 eiro lielajai algai vēl saņem Latvijas un Krievijas pensiju, kā arī padomes locekļa algu uzņēmumā "Rīgas siltums" – 24 200 eiro gadā.

Rīgas mērs Nils Ušakovs šādu partijas deputātu nodarbināšanu domes struktūrās atbalsta un ir gatavs veicināt arī turpmāk, atzīmē raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!