Foto: LETA

Ar nepilnīgu budžetu nodibinājums "Solis Piebalgā", kas sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem ar atkarības problēmām, nav spējīgs sniegt pakalpojumus pilnā apjomā, atzina nodibinājuma valdes loceklis un Jaunpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Laimis Šāvējs.

Jaunpiebalgas novada dome ir nodibinājuma "Solis Piebalgā" īpašnieki. Savukārt pakalpojumu pēc Labklājības ministrijas (LM) pasūtījuma konkrētam skaitam bērnu sniedz nodibinājums "Solis Piebalgā". Samaksa notiek par faktiskajām cilvēkdienām, atkarībā no klientu skaita centrā. Pilna samaksa tiek sniegta tikai pēc pakalpojuma pilnas saņemšanas. Ja centrā vienlaicīgi nav plānotais bērnu skaits, tad ar centra rīcībā esošo budžetu nav iespējams nodrošināt šī pakalpojuma sniegšanu pilnā apjomā. Centrs ar nepilnīgu budžetu nevar pieņemt darbā nepieciešamos speciālistus un nodrošināt pakalpojumu pilnībā, skaidroja Šāvējs.

Pēc pašvaldības vadītāja domām, zinot reālo situāciju, uz jebkuru vietu varot aizsūtīt komisiju, kas atradīs pietiekami daudz iemeslu, lai apturētu tās vai citas iestādes darbību un pateiktu, ka tā nepilda visus nepieciešamos nosacījumus.

Zināmi trūkumi nodibinājuma "Solis Piebalgā" darbībā esot, taču ir arī lietas, kuras tiesībsargs Juris Jansons ir pārspīlējis, uzskata Šāvējs. Problēmām esot savi objektīvi iemesli, kas neesot tikuši atspoguļoti tiesībsarga ziņojumā. Piemēram, tiesībsargs raksta, ka centra telpas ir neatbilstošas, lai arī tajās kopš 19. gadsimta ir darbojusies skola. Ziņojumā neesot vērtēta ne bērnu attieksme, ne viņu atsauksmes par centru, ne darbinieku ieguldītais darbs, sūrojās Šāvējs.

Pašvaldības vadītājs norādīja, ka viņam ir bijusi saruna LM, ir dots laiks līdz aprīlim novērst trūkumus, kurus var novērst. Pēc tam plānota atkārtota pārbaude. Šāvējs bija neapmierināts par to, ka šajā sarunā netika minēts, ka materiāli nonāks pie plašsaziņas līdzekļiem. Šādas metodes problēmu risināšanā, pēc Šāvēja domām, neesot tās labākās.

Šāvējs emocionāli pārmeta, ka Latvijā neviens necenšas atbildēt uz jautājumu, kāpēc valstī ir simtiem no atkarību veicinošām vielām cietušu bērnu un jauniešu, "kāpēc tiem bērniem, kas bija iekļauti pagājušā gada programmā, šogad uzturoties nodibinājumā ir paredzēti 27 eiro par cilvēkdienu un tikai šogad ienākušajiem – 57 eiro, vai centram pakalpojums Anniņai ir jāsniedz par vienu sumu un Pēterītim – par citu"?

Tiesībsargs vērsies LM saistībā ar konstatētām problēmām nodibinājumā "Solis Piebalgā". Kā liecina Jansona vēstule labklājības ministram Jānim Reiram (V), Tiesībsarga biroja pārstāvji februārī veica iepriekš nepieteiktu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi minētajā nodibinājumā. Pārbaudes laikā Tiesībsarga biroja darbinieki veica telpu apskati, sarunas ar bērniem, darbiniekiem, nodibinājuma vadību, kā arī iepazinās ar dokumentāciju.

Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka iestādē netiek nodrošināta bērnu attīstībai un rehabilitācijai atbilstoša vide un dzīves apstākļi un ir virkne citu pārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!