Foto: F64
Valdošās koalīcijas politiķi sagaida plašas diskusijas par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, bet nevilks garumā lēmuma pieņemšanu Saeimā.

Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) par šo jautājumu ir dažādi viedokļi, un politiskā spēka Saeimas frakcijā par to vēl gaidāma diskusija, uzklausot arī bērnu vecākus, pastāstīja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. Politiķis personīgi atbalsta izmaiņas, jo bērns mācības 1.klasē varēs sākt tai pašā bērnudārza jeb pirmskolas vidē un piedāvātā pāreja ir elastīga.

Krauze uzskata, ka tas ir pareizi, ka 12.klase tiek pabeigta 18 nevis 19 gados, kā tas ir pašlaik. Viņš akcentēja, ka pēc būtības izmaiņas neko daudz nemainītu bērnu mācību gaitās, jo vienkārši bērnudārza jeb pirmskolas pēdējā grupiņa tiktu nosaukta par 1.klasi. Paužot personīgo viedokli, politiķis norādīja, ka šādu izmaiņu veikšanu "nevajadzētu vilkt garumā".

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš sacīja, ka partijas pārstāvjiem jau bija diskusija un to turpinās, uzklausot visu pušu viedokļus. Kā vēl aktuālus jautājumus Bērziņš minēja mācību programmu sešgadniekiem, kā arī pedagogu un pašvaldību gatavību šīm izmaiņām.

Runājot par regulējuma izmaiņu pieņemšanu Saeimā, Bērziņš atturējās prognozēt konkrētus termiņus. Viņš gan piebilda – ja izmaiņas gūst atbalstu koalīcijā, tad šim parlamenta sasaukumam tās arī ir jāpieņem.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri pauda atbalstu Izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) piedāvātajām izmaiņām. Tās iepriekš tika pārrunātas frakcijā, ministram prezentējot savu redzējumu, un iebildumu pret to neesot bijis. Abu Meri arī nesaskatīja būtiskus šķēršļus likuma izmaiņu pieņemšanai parlamentā līdz vasaras starpsesiju pārtraukumam.

Jau vēstīts, ka valdība atbalstījusi Izglītības un zinātnes ministrijas virzītos grozījumus likumos, kas tostarp paredz noteikt, ka skolas gaitas sākamas no sešu gadu vecuma.

Reformas ieviešanu paredzēts sākt pēc gada – 2019. gada 1. septembrī. Šadurskis skaidroja, ka patlaban panākts kompromiss par to, ka sešgadnieki pirmajā klasē varēs sākt iet kā skolā, tā arī bērnudārzā. Saeimai attiecīgie likuma grozījumi būtu jāpieņem tuvāko trīs mēnešu laikā, uzskata ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!