Foto: DELFI

Latvijas Televīzija (LTV) nepiekrīt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) viedoklim, ka LTV un Latvijas sabiedrisko mediju portāla "lsm.lv" žurnālistu darbs, publicējot informācijas aģentūras "Sputnik" fotogrāfijas, neatbilstu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu (EPL) likuma prasībām par sabiedriskā pasūtījuma īstenošanu, paziņojumā medijiem norāda LTV.

Kā informē LTV, 14. martā NEPLP tai nosūtījis lūgumu apzināt LTV sociālo tīklu kontos un portālā "lsm.lv" publicēto fotogrāfiju avotus. Lūgums izteikts par fotogrāfijām no 2017. gada 1. janvāra līdz šī gada 14. martam. LTV secinājusi, ka nepilnu 15 mēnešu laikā portālā "lsm.lv" publicēti kopumā 53 792 raksti. No kopējo ilustrēto rakstu skaita 0,7 % ilustrēti ar "Sputnik" fotogrāfijām.

LTV ziņu dienesta sociālo tīklu kontos šajā pašā laika nogrieznī konstatētas 17 reizes, kad pie ieraksta izmantots attēls no "Sputnik". Saskaņā ar LTV aplēsēm tas ir 0,2 % no visu izmantoto fotogrāfiju skaita. Šīs fotogrāfijas ilustrē notikumus Krievijā, aviokatastrofas, dabas katastrofas un skandālus sportā, skaidro sabiedriskā televīzijas. ''Runāt par regulāru fotogrāfiju izmantojumu, kā norāda NEPLP savā vēstulē, nevar,'' teikts medijiem izplatītajā LTV paziņojumā.

"Latvijas Televīzija nepiekrīt Padomes bažām par to, ka LTV darbība traucētu NEPLP realizēt EPL likuma 60. panta 1. daļas 13. punktā noteiktās kompetences. LTV žurnālisti savā darbā ievēro redakcionālo neatkarību un kvalitatīvas žurnālistikas pamatprincipus, kas ietver arī sabiedrības tiesības uz informāciju. LTV žurnālisti ir profesionāļi un katru reizi, izvēloties ziņas ilustrāciju, piemeklē atbilstošāko fotogrāfiju," skaidrots paziņojumā.

"Tas, kādu iemeslu dēļ un kādā apjomā LTV ir izmantojusi "Sputnik" foto materiālus nekādā veidā nav pretrunā ar Latvijas nacionālajām interesēm un patriotiskumu, kā to vēstulē mēģina pierādīt NEPLP," teicis LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

Tāpat LTV norādījusi, ka šobrīd nemainīs savu redakcionālo politiku un ir vērsusies pie Eiropas Raidorganizāciju apvienības, lai noskaidrotu, kāda ir ierastā citu Eiropas sabiedrisko mediju rīcība jautājumā par ziņu aģentūras "Sputnik" un citu Krievijas aģentūru vizuālo materiālu izmantošanu.

Jau ziņots, ka NEPLP Latvijas sabiedriskajiem medijiem pārmetis "Sputnik" popularizēšanu par Latvijas nodokļu maksātāju naudu. Kā skaidroja NEPLP, sabiedrisko mediju prakse izmantot nodokļu maksātāju naudu, lai iegādātos informācijas aģentūras "Sputnik" fotogrāfijas, stiprina un popularizē aģentūras zīmolu, kā arī nav Latvijas sabiedrības interesēs.

"Latvijas nodokļu maksātāju naudas izlietošana "Sputnik" stiprināšanai un tā zīmola popularizēšanai nav Latvijas sabiedrības interesēs," norādījis NEPLP priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš, aicinot vairs neizmantot Kremļa propagandas aģentūras saturu.

Savukārt Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) paudusi bažas par NEPLP aicinājumu sabiedriskajiem medijiem neizmantot ''Sputnik'' informatīvos materiālus norādot, ka šāds aicinājums var tikt uzskatīts par cenzūras mēģinājumu.

"Uzskatām, ka NEPLP aicinājumu var vērtēt kā neuzticēšanos sabiedrisko mediju redakciju profesionalitātei un kā mēģinājumu ietekmēt šo mediju saturu. Vēlamies atgādināt, ka arī sabiedrisko mediju pārraugam NEPLP ir jāievēro redakcionālās neatkarības principi," teikusi LŽA valdes priekšsēdētāja Ivonna Plaude.

LŽA gan vienlaikus arī aicinājusi visus Latvijas medijus rūpīgi un kritiski izvērtēt materiālu veidošanā izmantotos avotus, īpaši, ja tie uzskatāmi par Krievijas propagandas instrumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!