Foto: stock.xchng

Latvijā gaisa kvalitāti pilsētās lielākoties pasliktina intensīvā satiksme un mājsaimniecībās izmantotās apkures iekārtas un tieši sabiedrībai ir liela loma gaisa piesārņojuma jautājumu risināšanā, apgalvo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Šī gada 10. aprīlī un 11. aprīlī notiks neformālā Eiropas Savienības Vides ministru sanāksme, kurā plānots spriest par apkārtējā gaisa kvalitāti, labāku regulējumu tās uzlabošanā un klimata pārmaiņām. Kā informatīvajā ziņojumā valdībai norāda VARAM, transportlīdzekļu un mājsaimniecībās izmantoto apkures iekārtu vidējais vecums ir salīdzinoši liels, kā rezultātā tiek radīts arī lielāks gaisa piesārņojums, kas ir viens no noteicošākajiem gaisa pasliktināšanās iemesliem Latvijā.

"Tā kā daudzu iedzīvotāju vidējie ienākumi ir salīdzinoši zemi, un ne visi var atļauties uzstādīt videi draudzīgākās tehnoloģijas, kas rada zemākas emisijas, būtu svarīgi sniegt finansiālu atbalstu šādu tehnoloģiju iegādei un nomaiņai," pauž ministrija, norādot, ka svarīgi esot mainīt arī sabiedrības domāšanas veidu un radīt piemērotus apstākļus, lai tā būtu ieinteresēta, piemēram, atteikties no automašīnu izmantošanas vai nomainīt neefektīvas apkures iekārtas.

"Būtu jānodrošina lielāku sabiedrības izpratni un informēšanu par gaisa kvalitātes jautājumiem un katra individuālajām iespējām šo ietekmju mazināšanai, kā arī ieguvumiem, kas rodas šo pasākumu īstenošanas rezultātā. Piemēram - veselības uzlabošana vai finansiāls ietaupījums," pauž VARAM.

Tāpat ministrija pārstāvji uzskata, ka būtiskākie izaicinājumi starptautiskā līmenī šogad būs saistīti ar daudzu valstu vēlmēm dažādos aspektos attālināties no Parīzes nolīgumā pieņemtajiem principiem.

"Jādara viss iespējamais, lai tiktu ievēroti Parīzes nolīguma principi un progress būtu pēc iespējas lielāks. Uzskatām, ka visām valstīm saistoša vienota caurskatāmības un ziņošanas ietvara pieņemšanai ir jābūt vienai no ES svarīgākajām prioritātēm šogad. Sarunu partneru meklēšana un koalīciju veidošana šajā jautājumā ir īpaši būtiska. Turklāt svarīgi uzrunāt un meklēt sadarbību ne tikai ar līdzīgi domājošajām valstīm," norāda VARAM.

Viņuprāt, lai efektīvāk risinātu gaisa kvalitātes problēmas un veicinātu jaunāko tehnoloģiju izmantošanu, daļa no Eiropas Savienības fondu finansējuma būtu jānovirza ar vides aizsardzību saistītu jautājumu risināšanai, kuru ES dalībvalstis varētu izmantot jaunāko tehnoloģiju izmantošanai, piemēram, īstenojot atbalsta programmas novecojušu apkures iekārtu nomaiņai.

Eiropas Savienības Vides ministru tikšanās notiks Bulgārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!