Foto: AP/Scanpix/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis devies darba vizītē uz Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), kur otrdien, 3. aprīlī, piedalīsies trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta Donalda Trampa samitā Vašingtonā. No vēsturiskās tikšanās ziņos arī portāls "Delfi".

"Samitā, kas veltīts Baltijas valstu simtgadei, plānots pieņemt deklarāciju, kurā sagaidām spēcīgu politisku vēstījumu attiecībā uz ASV atbalstu Baltijas valstu drošībai un aizsardzībai. Samita laikā plānots iezīmēt turpmāko Baltijas valstu un ASV sadarbību, īpaši drošības un aizsardzības jomā, kā arī sadarbību ekonomikā, enerģētikā, izglītībā un citās jomās," uzsver Vējonis.

Trīs Baltijas valstu prezidenti un Donalds Tramps Baltajā namā tiksies pusdienās, pēc kurām ap pulksten 13:35 pēc vietējā laika (ap 20:35 pēc Latvijas laika) notiks preses konference. No preses konferences ziņos portāla "Delfi" žurnāliste Anna Ūdre. Plānots, ka preses konferences laikā prezidenti runās katrs ap piecām minūtēm. Pasākumu vadīs ASV prezidents un izsauks jautājumu uzdevējus.

"Baltijas valstu prezidentu vizīte ASV ir laba iespēja izcelt Baltijas valstu profilu simtgades svinību laikā," uzskata Apvienotās Baltiešu komitejas izpilddirektors Karls Altau. Amerikas igaunis ikdienā sastrādājas ar ASV Kongresu, administrāciju un Valsts departamentu, lai pārstāvētu baltiešu intereses ASV, kā arī skaidrotu ar Baltijas reģionu saistītus jautājumus. Viņš uzskata, ka ir vairāki praktiski, aktuāli temati, kas apspriežami samita laikā, sākot ar militāro un beidzot ar ekonomisko sadarbību. "Tā ir laba iespēja izcelt labākos Baltijas valstu sasniegumus un ietekmi citur pasaulē. Tā arī ir iespēja Amerikas baltiešiem padziļināt zināšanas par Igauniju, Latviju un Lietuvu," spriež Altau.

Pēc samita Vašingtonā Vējonis apmeklēs Sanfrancisko un Silīcija ieleju, kur paredzētas tikšanās ar sociālo tīklu kompānijām "Facebook" un "Google". Tāpat darba vizītes laikā plānots LIAA pārstāvniecības ASV apmeklējums un tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Silīcija ielejā, kā arī vietējās latviešu diasporas pārstāvjiem Sanfrancisko un Ņujorkā.

Darba vizītes ASV noslēgumā Valsts prezidents apmeklēs Latvijas simtgadei veltīto Nacionālās Basketbola līgas spēli starp "New York Knicks" un "Milwaukee Buck".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!