Foto: Reuters/Scanpix

Reģionālā pašvaldības policija (RPP) nepiekrīt Valsts kontroles (VK) apgalvojumam, ka Ķekavas pašvaldības policija uzturnaudas kompensācijās būtu nepamatoti izmaksājusi 23 000 eiro, pastāstīja Ķekavas novada domes pārstāve Vineta Geka.

VK ir konstatējusi vairākus pārkāpumus Ķekavas novada pašvaldības policijas darbībā, tai skaitā nepamatoti izmaksātas uzturnaudas gandrīz 23 000 eiro apmērā. VK konstatējusi, ka kompensācijas izmaksājusi administrācijas darbiniekiem, kuriem nav uzdots veikt policistu pienākumus.

VK skaidro, ka uzturnaudas kompensācija pienākas tikai tiem pašvaldības policijas darbiniekiem, kuri pilda Likumā "Par policiju" noteiktos pienākumus, piemēram, kontrolē sabiedriskās kārtības ievērošanu, reaģē uz izsaukumiem, veic izmeklēšanu.

RPP nepiekrīt Valsts kontroles secinājumiem par uzturdevas kompensāciju izmaksāšanu juridiskās nodrošināšanas un lietvedības grupas darbiniekiem. Policijas pārstāvji norāda, ka šajā gadījumā VK skatīja amatu nosaukumus, nevis konkrētā RPP administrācijas darbinieka amata pienākumus un funkcijas.

"Praksē RPP administrācijas darbinieki veic arī pienākumus saskaņā ar likumu "Par policiju", piemēram, sastāda administratīvo pārkāpumu protokolus, aizvieto prombūtnē esošos policijas darbiniekus, pieņem lēmumu par administratīvajiem pārkāpumiem, piedalās pašvaldības policijas rīkotajos pasākumos un reidos. Līdz ar to arī šiem administrācijas darbiniekiem, pēc RPP uzskatiem, ir pamatotas tiesības saņemt uzturdevas kompensācijas tāpat kā policijas darbiniekiem," teica Geka.

Domes pārstāve norādīja, ka šādu pienākumu apvienošana, kad darbinieks veic gan administratīvo darbu, gan arī sabiedriskās kārtības nodrošināšanas funkciju, nodrošina efektīvu un racionālu līdzekļu izlietojumu. "Piemēram, RPP Ikšķiles novada nodaļā nav lietderīgi algot darbinieku tikai lietvedības funkciju izpildei, ja mēnesī ir neliels korespondences īpatsvars - aptuveni 30 vēstules mēnesī. Tāpēc šis darbinieks papildus veic arī likumā "Par policiju" noteiktos pienākumus," skaidroja policijas pārstāvji.

RPP arī norādījuši, ka, ieklausoties VK norādījumos, pilnveidos administrācijas darbinieku amatu aprakstus, lai precīzāk definētu veicamos un praksē jau realizējamos amata pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!