Foto: NFIU Latvia

Sestdien, 31. martā, uz Dānijas kuģa "Niels Juel" norisinājās Latvijā izvietotās NATO spēku integrācijas vienības (NFIU) organizētās mācības "Joint Fortress", kuru laikā starp NATO un nacionālajām institūcijām tika pilnveidota sadarbība, kā arī tika izspēlēts mācību scenārijs, portālu "Delfi" informēja NATO Spēku integrācijas vienības komandiera padomniece komunikācijas jautājumos Anda Bergmane.

Viņa atzīmē, ka mācību galvenais mērķis bija pārbaudīt un pilnveidot sadarbību un koordināciju starp NATO un nacionālajām institūcijām ostu drošības nodrošināšanā Latvijā krīzes situācijas scenārija ietvaros.

Mācībās piedalījās pārstāvji no NATO 1. pastāvīgās jūras spēku grupas, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kā arī Valsts robežsardzes un Ventspils brīvostas, kur tika izspēlēts mācību scenārijs.

"Mācības "Joint Fortress" sniedza līdz šim nebijušu iespēju pilnveidot sadarbību ostu drošības nodrošināšanā starp NATO sauszemes un jūras spēkiem, kā arī civilajām institūcijām. Tās parādīja, ka strādājot kopā ar augsti motivētiem un apmācītiem partneriem, mēs esam spējīgi nodrošināt ātru, koordinētu un drošu NATO jūras spēku uzņemšanu Latvijā krīzes situācijā," sacīja NFIU komandieris pulkvedis Jānis Gailis.

Jau ziņots, ka ceturtdien Rīgā ieradušies Baltijas jūrā izvietotās NATO 1. pastāvīgās jūras spēku grupas karakuģi. Interesenti kuģi varēs apskatīt pirmdien, 2. aprīlī, no pulksten 13 līdz 15.

NATO 1. pastāvīgā jūras spēku grupa ir viena no divām NATO izvēršamām fregašu grupām, kas ir gatava jebkurā laikā īstenot tai dotos uzdevumus, sākot no mācībām līdz dalībai misijās.

Šo jūras spēku grupu patlaban veido trīs karakuģi - Kanādas fregate ar pretzemūdeņu spējām "HMSC St John's", Dānijas pretgaisa aizsardzības fregate "HDMS Niels Juel" un Vācijas Jūras spēku korvete "FGS Erfurt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!