Foto: LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) piektdien uzdevis Latvijas pastāvīgajam pārstāvim NATO un EDSO izmantot šo organizāciju dažādos formātus, lai runātu ar partneriem par Krievijas provokatīvo rīcību, LTV ziņu raidījumam sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gints Jegermanis.

Vaicāts, vai Krievijas Jūras spēku nākamnedēļ plānotā raķešu šaušanas pārbaude virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā ir saistīta ar pašreizējo saspīlējumu starp Krieviju un Rietumu valstīm un Krievijas un Rietumu valstu diplomātisko darbinieku abpusēju izraidīšanu, Jegermanis sacīja: "Priekšlaicīgi vērtēt, vai tam ir kāds sakars, bet tas drīzāk iekļaujas tajā negatīvajā plūsmā, ko mēs pēdējos gados vērojam."

Kā ziņots, Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs informējis Latviju, ka Krievijas Jūras spēki nākamnedēļ virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā plānot veikt raķešu šaušanas pārbaudi. Starptautiskie līgumi Krievijai neliedz šajā teritorijā rīkot šādas mācības, taču Latvijas Aizsardzības ministrija uzskata, ka šāda rīcība ir izaicinoša un drīzāk uzskatāma par spēka demonstrēšanu. Tāpat šādas mācības var apdraudēt civilo kuģu un gaisa kuģu satiksmi virs Baltijas jūra.

Civilās aviācijas aģentūra, atsaucoties Krievijas aicinājumam, piekritusi slēgt Latvijas gaisa telpu raķešu šaušanai paredzētajā zonā.

Krievijas puse ir pieprasījusi līdzīgus gaisa telpas liegumus arī Zviedrijai un Polijai.

Šonedēļ ASV, 18 Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Latvija, kā arī Kanāda un Ukraina saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam paziņojušas, ka izraida Krievijas diplomātus. ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

Krievija uz to reaģējusi ar tādu pašu soli. Krievija izraida 60 ASV diplomātus un slēdz ASV ģenerālkonsulātu Sanktpēterburgā. Piektdien Krievija paziņoja par vēl 23 valstu diplomātu izraidīšanu, tostarp Krievija izraidīs arī vienu Latvijas vēstniecības diplomātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!