Foto: F64

Tas, ka par 13. janvāra Vecrīgas grautiņiem notiesātajam Ansim Ataolam Bērziņam nāksies izciest reālu brīvības atņemšanu, ir viņa paša roku darbs, tā, skaidrojot savu lēmumu Bērziņu neapžēlot, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” ceturtdien sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Tāpat Vējonis skaidroja, ka viņš ņēmis vērā to, ka notiesātajam jau agrāk bijuši vairāk nekā 20 administratīvie pārkāpumi.

"Varbūt fakts, par ko cilvēki mazāk runā – arī pirms šiem janvāra notikumiem Ansim jau bija vairāk nekā 20 administratīvie pārkāpumi desmit gadu laikā. Arī tas bija faktors, ko es ņēmu vērā, vērtējot to, vai es pēc savas iniciatīvas viņu apžēloju vai neapžēloju," sacīja Vējonis.

"Es lūdzu visiem dienestiem iesūtīt nepieciešamo informāciju, vērtēju šo informāciju, bet, iepazīstoties ar šo informāciju, man pašam personīgi neradās pārliecība, ka tas ir pareizais īstais brīdis viņu apžēlot, jo, redzot, kā tā lieta ir attīstījusies, ir redzams, ka Ansim Atoalam Bērziņa tiesa, jāsaka tā, zināmā mērā ņēma vērā ļoti daudzus aspektus, neskatoties uz to, ka viņš varbūt ir diezgan pretrunīga personība. Un varbūt brīžiem ir tāds anarhists, varētu tā teikt," vērtēja Vējonis, piebilstot, ka Bērziņam tika dota iespēja, kad viņam sākotnēji tika piemērots salīdzinoši maigāks – nosacīts – sods.

"Vajadzēja probācijas dienestā reģistrēties. Un ja šajā viena gada un astoņus mēnešu laikā nav neviena pārkāpumu, tad tas tā arī beigtos. Diemžēl viņš izvēlējās citu ceļu. Nerespektēja tiesas lēmumu. Neieradās arī uz probācijas dienestu, uzskatot, ka tiek politiski vajāts. Tas, ka viņš nonāca līdz cietumsodam, ir viņa paša roku darbs. Kopumā par janvāra notikumiem tika izskatītas 68 lietas, gandrīz visi saņēma dažāda izmēra sodus. Citam bija soda nauda, citam bija nosacītais sods, citam bija sabiedriskie darbi. Šie cilvēki savus sodus jau ir izcietuši," savu lēmumu pamatoja Vējonis.

Jau ziņots, ka 13.martā Čehijas konstitucionālā tiesa noraidīja prasību atcelt lēmumu, ar kuru Bērziņš tika izdots Latvijai, līdz ar to desmit dienu laikā no šī datuma aizturētais bija jāizdod.

Bērziņam par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja, VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016.gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017.gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!