Foto: DELFI

Pārlieku liela aizraušanās ar alkoholu, nesaskaņas ģimenē, veselības problēmas, niecīgi pabalsti un grūtības atrast darbu – šādus iemeslus palikšanai bez pajumtes min portāla "Delfi" uzrunātie Rīgas nakts patversmes apmeklētāji un bezpajumtnieki.

7. martā, kad galvaspilsētā valdīja pamatīgs spelgonis, Maskavas ielas 208 durvju priekšā izveidojusies gara rinda ar pajumtes meklētājiem. Rindā stāvošais Vladimirs portālam "Delfi" atklāj, ka pa dienu, kad nakts patversmē nav ļauts uzturēties, viņš dodas sasildīties uz Nacionālās bibliotēkas telpām. Tur var mierīgi pasēdēt līdz pat vakaram, turklāt bibliotēkas apsargi nav naidīgi noskaņoti. "No manis taču neož," skaidro vīrietis. Pāris reizes gan esot gadījies iemigt, tad apsargs palūdzis aiziet.

"Protams, ka es lietoju alkoholu, citādāk nav iespējams šajā aukstumā izdzīvot. Pāris kapeikas var dabūt par pudeļu nodošanu un tad par to naudiņu kaut ko nopirkt," atzīst 59 gadus vecais Vladimirs. "Jā, skurbumā gan mūs nelaiž patversmē iekšā. Tad vajag pastaigāt apkārt, paelpot svaigu gaisu un var nākt atpakaļ," atzīst vīrietis. Uz ielas Vladimirs nonācis pirms aptuveni desmit gadiem, kad sastrīdējies ar savu sievu. Šobrīd bijusī laulātā ar bērniem dzīvo Izraēlā, bet Vladimirs – palicis uz ielas.

Kāds cits rindā stāvošais, 43 gadus vecais Raimonds stāsta, ka patversmē nonācis, jo galvaspilsētā nav izdevies atrast darbu. "Domāju, ka atradīšu darbu Rīgā, bet neatradu. Un tad paliku arī bez dzīvesvietas, atlika vien nākt uz patversmi," skaidro vīrietis. Rit jau trešais mēnesis, kopš Raimonds ir pastāvīgs nakts patversmes pakalpojumu izmantotājs. Pirms tam viņš dzīvoja Talsos. "Neviena cita man nav. Pa dienu es eju uz dienas centru, naktīs šeit," dalās vīrietis. Raimonds atklāj, ka patversmē uz ilgu laiku palikt negrasās, ar sociālo darbinieku palīdzību šobrīd viņš meklē darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!