Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izvērtēs pirmdien, 26. martā, Rīgas domes (RD) ārkārtas sēdē pieņemtos pašvaldības nolikuma grozījumus, kā arī varētu tos atcelt, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Ministrs sacīja, ka nolikuma grozījumi ierobežo mazākuma darbu domē. Viņš pārmeta mēram Nilam Ušakovam (S) mēģinājumus atgriezties iepriekšējo sasaukumu "komforta zonā", kad opozīcija nav bijusi tik entuziastiska.

"Demokrātija nav komforta zona. Rīgas domes vadībai jāpārdomā sava darba metodes," teica Gerhards, piebilstot, ka deputātu novirzīšanos no tēmas varētu iegrožot ar domes deputāta ētikas kodeksu.

Otrdien, 27. martā, "Latvijas Vēstnesī publicēts Gerharda rīkojums par šā gada 1. martā Rīgas pilsētas pašvaldības nolikuma grozījumu atcelšanu, kas liedza deputātiem sēdēs uzdot vairāk par trim jautājumiem ziņotājam. Ministrs rīkojumu pamato ar to, ka šis un citi grozījumos iekļautie punkti liedz deputātiem iespējas sēdēs noskaidrot visu nepieciešamo informāciju, kas ļautu pieņemt izsvērtu, tiesisku un iedzīvotāju interesēm visvairāk atbilstošu lēmumu.

Gerhards rīkojumā arīdzan uzsver, ka šie grozījumi neatbilst Satversmes 1. pantam, kas paredz – Latvija ir demokrātiska republika. "Secināms, ka demokrātiskā valstī deputātam ir tiesības uzdot tik daudz jautājumu, kamēr deputāts ir guvis pārliecību, ka attiecīgais pašvaldības domes lēmums tiks pieņemts atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Demokrātiskā valstī ir svarīgi garantēt gan pašvaldības darbības leģitimitāti un tiesiskumu, gan arī nepieļaut iedzīvotāju tiesību pārkāpumus, kas varētu notikt, ja iedzīvotāju daļas ievēlētais pārstāvis nebūtu spējīgs un tiktu kavēts pilnvērtīgi realizēt savas pilnvaras iedzīvotāju interešu aizsardzībā," skaidrots rīkojumā.

Gerhards LTV otrdienas rītā skaidroja, ka RD divu nedēļu laikā pēc rīkojuma saņemšanas jāsasauc ārkārtas sēde un par to jāinformē arī ministrs. Šī kārtība neesot ievērota.

Taču RD pirmdien, 26. martā, sasauca ārkārtas sēdi, lai "apietu" Gerharda rīkojumu un pieņemtu jaunus nolikuma grozījumus. Proti, mēra Ušakova parakstīti pašvaldības nolikuma grozījumi spēkā stājas nākamajā dienā – otrdien. Lai gan domes opozīcija centās ievilkt sēdi līdz pusnaktij, kas nozīmētu, ka grozījumi spēkā stātos trešdien, domes koalīcijai izdevās panākt savu un lēmumprojektu pieņemt.

Jaunā redakcija paredz, ka mēram Ušakovam ir tiesības pārtraukt deputātu jautājumu uzdošanu, ja par vienu lēmuma projektu prašņāšana pārsniegs 20 minūtes. Par pašvaldības budžetu nedrīkst diskutēt ilgāk par 90 minūtēm. Ušakovam arīdzan ir tiesības pārtraukt deputātu uzstāšanos, ja domnieki pārkāpj sēdes reglamentu. Savukārt brīžos, kad atlikta jautājuma skatīšana, līdz nākamajai sēdei deputāti var uzdot ziņotājam jautājumus un pieprasīt no viņa informāciju attiecīgo komiteju sēdēs.

Otrdien RD notiks sēde, kurā spriedīs par pašvaldības budžeta grozījumiem. Ušakova pārstāve Laila Ivāna portālam "Delfi" apstiprina, ka mērs ir paspējis parakstīt jauno nolikumu, tāpēc sēde notiks pirmdien pieņemtā pašvaldības nolikuma kārtībā.

"Man nav nekādu šaubu, ka likuma normas nav pārkāptas. Esam pētījuši ministra pozīciju un citu pašvaldību pieredzi. Gadiem ilgi citviet spēkā ir laika ierobežojumi. Piekritām, ka redakcija ir pilnveidojama. Tāpēc jautājumu skaitu mainījām uz laiku," jauno ierobežojumu ieviešanu raidījumā skaidroja Ušakovs, piebilstot, ka par iepriekšējā nolikuma atcelšanu RD neplāno vērsties Satversmes tiesā, jo jau pieņemti jauni grozījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!