Foto: LETA
Solidarizējoties ar vairākām citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, Latvija nolēmusi izraidīt Krievijas vēstniecības otro sekretāru, pirmdien žurnālistiem paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Lēmums pieņemts balstoties uz Latvijas drošības iestāžu sniegto informāciju. Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) melnajā sarakstā iekļāvis Krievijas aviokompānijas "Aeroflot" pārstāvniecības Latvijā vadītāju.

Rinkēvičs norādīja, ka personu vārdus un uzvārdus viņš nesauks, piebilstot, ka to var darīt Krievijas vēstniecība Latvijā, ja tai būs tāda vēlme. Krievijas vēstniecības otrajam sekretāram Latvija jāatstāj septiņu dienu laikā.

"Mēs cieši sadarbojamies ar mūsu valsts drošības iestādēm. Kad redzu, ka ir pietiekams pamats rīkoties, mēs rīkojamies," vaicāts, vai pastāv iespēja, ka arī citas Krievijas amatpersonas varētu tikt izraidītas no Latvijas, jo nodarbojas ar informācijas vākšanu, atbildēja Rinkēvičs, atturoties no plašākiem minējumiem.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka šāds lēmums pieņemts, jo redzams Vīnes konvencijas pārkāpums no Krievijas puses, un Latvija pilnībā solidarizējas ar Lielbritāniju. "Mēs neesam redzējuši, ka Krievijas puse būtu sniegusi informāciju par Solsberi notikušo incidentu," norādīja ministrs. Viņš uzsvēra, ka kopumā šobrīd 13 ES dalībvalstis lēmušas solidarizēties ar Lielbritāniju un katra lemj par saviem pasākumiem. Rinkēvičs arī norādīja, ka tas ir nozīmīgs valstu skaits, turklāt to vidū ir arī ES lielvalstis, piemēram, Vācija un Francija. Tāpat atgādināts, ka arī ASV puse iepriekš pieņēmusi konkrētus lēmumus.

Uz jautājumu, vai Krievija varētu atbildēt ar līdzīgu soli, ministrs atbildēja: "Krievijas puse noteikti paziņos, ko domā darīt. Šādos gadījumos, šī nav ne pirmā, ne pēdējā reize, kad seko līdzīgas aktivitātes." Ministrs norādīja, ka Latvijas nostāja ir, ka, pirmkārt Krievijai jādod pilna un izsmeļoša informācija Lielbritānijas izmeklētājiem. "Ir pilnīgi skaidrs, ka tāda veida ķīmisko ieroci nevar izgatavot mājas virtuvē vienas dienas laikā, skaidri noprotams, ka tas ir rūpnieciski radīts," noteica ministrs, piebilstot, ka tas nav tikai divpusējo attiecības jautājums, bet skatāms kopskatā gan ES, gan NATO.

Savukārt Krievijas vēstnieks Jevgeņijs Lukjanovs pirmdien žurnālistus informēja, ka aicinājumu atstāt valsti saņems Krievijas lidsabiedrības "Aeroflot" pārstāvis Latvijā. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Aeroflot" Latvijā pārstāvniecības vadītājs Latvijā ir Sergejs Sokoļņikovs, ziņo aģentūra LETA.

No Latvijas izraidāmā Krievijas vēstniecības darbinieka vārdu Lukjanovs neatklāja, bet apgalvoja, ka viņš iestādē esot nostrādājis mazāk nekā gadu. Informācija vēstniecības mājaslapā liecina, ka tajā pašlaik strādā trīs otrie sekretāri - Mihails Jakuševs, Aleksandrs Sazonovs un Anna Hrapova. Uz jautājumu par izraidāmā vēstniecības darbinieka atbildības jomām Lukjanovs pēc būtības neatbildēja, norādot, - ja viņš tās atklās, tad būšot viegli izskaitļot, par kuru vēstniecības darbinieku ir runa.

Jau vēstīts, ka ES valstu līderi piektdienas rītā nolēma atsaukt ES vēstnieku Krievijā Markusa Ederera pēc tam, kad viņi atbalstīja Lielbritānijas viedokli, ka Krievija, "ļoti iespējams", ir atbildīga par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu.

Savukārt Lietuva varētu izraidīt Krievijas diplomātus, kas nodarbojas ar spiegošanu, vai paplašināt tā dēvēto Magņitska sarakstu, ceturtdien paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Maskavas un Londonas attiecības ir nopietni saasinājušās saistībā ar bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu 4. martā Solsberi.

Lielbritānija apsūdz Kremli, ka tas Lielbritānijas teritorijā īstenojis slepkavības mēģinājumu, izmantojot aizliegtus ķīmiskos ieročus. Lielbritānija šomēnes izraidīja 23 Krievijas diplomātus. Krievija spērusi atbildes soļus, arī izraidot 23 britu diplomātus un apturot Britu padomes darbību Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!